Bani.md

„Prutul trebuie trecut mai des și cu mai multă încredere”! Antreprenori români și moldoveni, reuniți la Chișinău (VIDEO)

„Prutul trebuie trecut mai des și cu mai multă încredere”! Antreprenori români și moldoveni, reuniți la Chișinău (VIDEO)

Zeci de companii de pe ambele maluri ale Prutului au participat astăzi la conferința „Republica Moldova – România. Investiții, comerț, finanțare”, care a avut loc astăzi la Chișinău. Cu genericul „100 de idei pentru creștere”, cei prezenți la conferință au analizat perspectivele cooperării sectorului de business din cele două țări.

Conferința a fost organizată de Ziarul Financiar din România, Banca Transilvania și Victoriabank, cei care au încercat să popularizeze cultura de business, cultura antreprenorială și să îi facă cunoscuți pe antreprenorii de pe cele două maluri ale Prutului.

Evenimentul a adus la aceeaşi masă antreprenori, bancheri, economişti, manageri din România şi Republica Moldova pentru a găsi împreună cele mai bune idei pentru creşterea economică, dar şi dezvoltarea culturii antreprenoriale şi de business din țara noastră

Prezenți la eveniment au fost investitori români care și-au deschis afaceri în Republica Moldova precum Banca Transilvania, Clinica Sante, Elefant.ro, Betty Ice, dar și companii moldovenești care au trecut Prutul precum este Purcari Wineries.

Daniel Ioniță, Ambasadorul României în R. Moldova: „Prutul trebuie trecut în ambele direcții mai des și cu mai multă încredere în viitor”.

Efortul investitorilor din România este menit să sprijine Republica Moldova pentru îndeplinirea angajamentelor asumate privind Agenda europeană. România este primul partener comercial al R. Moldova, reușind să devanseze Federația Rusă și Ucraina. Republica Moldova este a patra piață intercomunitară de desfacere a mărfurilor românești, după Turcia, Federația Rusă și Statele Unite ale Americii”, a declarat Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.

Cel mai recent investitor român care a trecut Prutul este Banca Transilvania, care a devenit în acest an acţionar al Victoriabank.

Omar Tetic, CEO Banca Transilvania: „Ca un investitor strain, pot să laud eforturile R. Moldova din ultima perioadă. Venind aici, am văzut un potential mare și un colectiv bun la Victoriabank”

În ultimii 10 ani ne-am dublat cota de piață prin achiziții, da rși prin susținerea businessurilor locale mici, IMM-uri în mare parte. Cumva, businessurile mici ne-au făcut mari. Așa vom continua și aici. Avem competențele și cunoștințele necesare. Ne bucurăm de primirea caldă în Republica Moldova. Nu vrem să abordăm chestiunea businessului de aici ca și o bancă străină, noi evităm această expresie. Noi am venit aici și vrem să folosim cultura BT cu competențe locale, cu gestiunea businessului din țară, nu de la distanță”, a declarat CEO BT.

În context, directorul Victoriabank, Bogdan Pleșuvescu susține că investiția în Republica Moldova este un ape termen lung. De asemenea, acesta menționează că este foarte important ca pătura businessurilor mici să se dezvolte și să fie încurajată atât prin măsuri fiscal, dar și prin produsele pe care băncile le pot adresa antreprenorilor.

Este foarte important ca antreprenorii să înțeleagă că vor avea acces la produse din ce în ce mai multe odată ce se transparentizează nivelul afacerii și guvernanța corporativă a fiecărei afaceri. Pentru noi este important ca atunci când analizăm fiecare afacere, să avem încredere că acele cifre prezentate băncii sunt cifrele corecte”, spune Bogdan Pleșuvescu. 

Petru Chițanu, director Clinica Sante: „Clinica Sante este o societate cu capital sută la sută românesc.Suntem în România de 25 de ani… În R. Moldova am intrat în ianuarie 2013. Geografic suntem nu numai în Chișinău ci și în raioane (Ialoveni, Hîncești, Briceni, Ungheni, Strășeni, Edineț, Soroca. După estimările noastre avem o cotă de piață de circa 10-15%. (…)

Vă invit să investiți în Republica Moldova! Aici sunt oportunități, aveți ce livra. Clinica Sante când a intrat pe piață, a intrat și cu tehnologie, cu infrastructură de IT. (…)

Nu există rețete de success. Din 3 sau 5 rețete, dacă reușești cu una, deja e un success. PRovocări sunt multe, sunt problem care trebuie rezolvate și le iei punctual și le rezolvi, reieșind din interesul celui care îți dă banul. Apoi vine și rezultatul, recunoștința”.

În cadrul evenimentului s-a amintit și de Asociația Investitorilor din România (AIR) în Republica Moldova, care a apărut în luna ianuarie 2018 ca o consecință a necesității coagulării mediului investițional din România în R.M.

Vrem să devenim garantul faptului că se poate investi în R. Moldova și că cei care vor lua această decizie vor face una corectă”, a declarat Dan Nuțiu, Președintele AIR.

Conferința este prima de acest gen și este dedicată parteneriatelor de business dintre companiile din cele două ţări şi vine în contextul în care Republica Moldova devine tot mai atractivă pentru antreprenorii români. 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000