17,5 milioane Euro vor fi oferite de BERD și MAIB pentru susținerea afacerilor mici și mijlocii din țară

MAIB ȘI LINIA DE CREDITARE EU4BUSINESS-BERD

O nouă linie de finanțare în valoare de 17,5 milioane Euro este pusă la dispoziția întreprinderilor mici și mijlocii, clienți ai Moldova Agroindbank. Oportunitatea se datorează unui nou acord de finanțare semnat de MAIB și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în cadrul Liniei de creditare EU4Business-BERD. Acesta este al treilea acord de finanțare semnat de cele două instituții în ultimii doi ani. Primele două tranșe de 5 milioane Euro și 7,5 milioane Euro au fost valorificate integral de clienții MAIB.

În condiții de rată avantajoasă, cu componentă de grant și perioadă de grație, creditele EU4Business-BERD de la MAIB sunt printre cele mai solicitate tipuri de finanțare în portofoliul Moldova Agroindbank. Prin intermediul acestora IMM-urile investesc în modernizarea tehnologică, creșterea calității produsului final și, respectiv, accederea pe piața de desfacere europeană.

Banii vor fi destinați pentru a satisface cererea de creditare a clienților Moldova Agroindbank și a oferi noi oportunități IMM-urilor din Republica Moldova, inclusiv prin creșterea competitivității, modernizarea tehnologică în corespundere cu standardele UE, cu cele privind sănătatea și securitatea în muncă, precum și pentru dezvoltarea oportunităților comerciale pe piața Uniunii Europene.

„Ne angajăm să ajutăm companiile să investească în producerea modernă, în special în condițiile climatului actual dificil”, a declarat Angela Sax, șefa BERD în Moldova. „Există beneficii clare pentru astfel de investiții pe termen scurt și mediu. Lucrăm îndeaproape cu partenerii noștri financiari și instituționali pentru a oferi un sprijin palpabil care va duce la creșterea comerțului prin standarde mai ridicate și va stimula redresarea economică în întreaga țară”.

„Accesul la finanțare este un element esențial pentru ca IMM-urile să poată depăși criza actuală și să își valorifice potențialul de creștere după pandemie. UE oferă sprijin sectorului IMM-urilor din Republica Moldova pe parcursul a mai mulți ani. În prezent avem aproximativ 20 de proiecte bilaterale și regionale care ajută antreprenorii moldoveni prin acordarea de granturi, împrumuturi și servicii de consultanță în afaceri. Proiectele finanțate de UE vizează, de asemenea, îmbunătățirea climatului de afaceri și asigurarea unor condiții de concurență echitabile pentru IMM-uri”, a adăugat Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko.

„Într-o perioadă în care mediul de afaceri se confruntă cu dificultăți provocate de pandemie și de condițiile climaterice nefaste, MAIB continuă să susțină antreprenorii, sprijinindu-le cu încredere planurile de business. Noua tranșă de creditare este încă o dovadă a unificării eforturilor BERD, Uniunii Europene și Moldova Agroindbank pentru a face mai puternice IMM-urile din Republica Moldova, a crește calitatea producerii și a cuceri piața de desfacere europeană. Parteneriatul cu BERD și susținerea UE ne permite să ajutăm afacerile din țară, oferindu-le finanțare în condiții preferențiale, fapt pentru care suntem recunoscători”, a declarat Serghei Cebotari, Președintele Moldova Agroindbank.

Precizăm că în aprilie 2019 MAIB a semnat cu BERD primul acord de cooperare în cadrul liniei EU4Business-BERD, obținând acces la un împrumut de 5 milioane Euro. În decembrie 2019 a fost încheiat al doilea acord, valoarea tranșei constituind 7,5 milioane Euro. Sumele au fost integral valorificate de clienții MAIB din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, peste 50% dintre clienți reușind deja să valorifice și componenta de grant acordată de Uniunea Europeană în cadrul creditelor EU4Business-BERD.

BERD este cel mai mare investitor instituțional din Moldova. De la începutul activităților sale în țară, Banca a investit 1,4 miliarde de euro în peste 130 de proiecte, sprijinind afacerile, infrastructura cheie și edificând o economie mai ecologică și mai durabilă.

Moldova Agroindbank este banca comercială nr.1 în Republica Moldova, în topul clasamentelor performanței bancare, cu peste 1/3 cotă de piață la indicatori precum credite, depozite, active și profit. Prin rețeaua sa vastă, MAIB deservește aproximativ un milion de clienți, persoane fizice, IMM-uri și clienți corporativi. 

P.

Alte stiri

Pfizer întârzie cu livrarea vaccinului în UE. Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic

Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic Pfizer pentru noile întârzieri ce vor apărea săptămâna viitoare în livrarea de vaccinuri COVID-19 pentru țările membre ale Uniunii Europene, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Pe care rute de troilebuz se va face testarea taxării electronice

Conform IPN, spre testare taxării electronice sunt propuse rute cu peste 20 de unități de transport .

Țările din care moldovenii au primit bani în decembrie. Top 5

În luna decembrie,suma de bani transferată prin intermediul băncilor licențiate, din străinătate în favoarea persoanelor fizice a fost de 147,84 milioane de dolari. Suma a crescut cu 36,9% față de luna decembrie a anului 2019 2019. Cele mai mari tranferuri au fost de 4% și provin din partea țărilor Uniunii Europene (UE), 13,6% din partea țărilor CSI și 39,6% vin din alte țări ale lumii.

Inteligența emoțională în leadership. Domeniile IE

Noțiunea de inteligență emoțională(IE) a început să fie aplicată din ce în ce mai multe domenii, printre care este și mediul de afaceri. Daniel Goleman împreună cu Annie McKee și Richard Boyatzis a demonstrat, în cartea „Inteligența emoțională în leadership”, legătura strânsă care există între inteligența emoțională și leadership. Ei spun că liderii adevărați fac apel la emoții, iar succesul lor depinde de cum aceștia acționează acționează.

Ultimele ȘTIRI

Pfizer întârzie cu livrarea vaccinului în UE. Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic

Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic Pfizer pentru noile întârzieri ce vor apărea săptămâna viitoare în livrarea de va...

Pe care rute de troilebuz se va face testarea taxării electronice

Conform IPN, spre testare taxării electronice sunt propuse rute cu peste 20 de unități de transport .

Țările din care moldovenii au primit bani în decembrie. Top 5

În luna decembrie,suma de bani transferată prin intermediul băncilor licențiate, din străinătate în favoarea persoanelor fizice a fost de 147,84 ...

Inteligența emoțională în leadership. Domeniile IE

Noțiunea de inteligență emoțională(IE) a început să fie aplicată din ce în ce mai multe domenii, printre care este și mediul de afaceri. Daniel Gol...

Joburi de viitor: (22) Consilier de 100 de ani

Acum urmează o serie de joburi de viitor din categoria „PEOPLE JOBS”. În viitor, viața noastră va fi extinsă prin progresele înregistrate în medici...

Vezi toate știrile