Bani.md

20 de solicitanți au intrat pe piața comunicațiilor electronice și servicii poștale în 2018

20 de solicitanți au intrat pe piața comunicațiilor electronice și servicii poștale în 2018 Foto simbol: media.rtv.net

18 întreprinzători au obținut pe parcursul anului 2018, în baza regimului de autorizare generală, dreptul de a furniza rețele publice sau servicii de comunicații electronice accesibile publicului, iar doi solicitanți – dreptul de a presta servicii poștale, transmite IPN.

Conform datelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), la finalul anului trecut, numărul total al persoanelor înscrise în Registrul public al furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice a ajuns la 492, iar al celor înscrise în Registrul public al furnizorilor de servicii poștale – la 39.

Din totalul celor care au intrat pe piața de comunicații electronice, 15 au ales să furnizeze atât rețele, cât și servicii de comunicații electronice accesibile publicului, doi au ales să furnizeze doar rețele, iar unul numai servicii. Cele mai solicitate activități au fost furnizarea rețelelor publice terestre de acces la puncte fixe, a serviciilor de acces la Internet și a celor de retransmisie a programelor audiovizuale.

Din totalul de 492 de furnizori înscriși, până la 31 decembrie 2018, în Registrul public al furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice, 363 au dreptul de a furniza atât rețele, cât și servicii de comunicații electronice, 58 – numai rețele și 71 – numai servicii. În același timp 75 de furnizori au renunțat, din diferite motive, să furnizeze rețele și servicii de comunicații electronice accesibile publicului, fiind ulterior radiați din Registrul public al furnizorilor.

Cei doi întreprinzători intrați anul trecut pe piața serviciilor poștale au ales să presteze atât servicii din sfera serviciului poștal universal, cât și din afara sferei acestui serviciu. Din totalul de 39 de furnizori înscriși în Registrul public al furnizorilor de servicii poștale, 26 – dețin dreptul de a furniza atât servicii din sfera serviciului poștal universal, cât și din afara sferei acestui serviciu, iar 13, numai servicii din afara sferei serviciului poștal universal. Totodată, patru furnizori au decis să-și sisteze activitatea fiind eliminați din Registrul public al furnizorilor de servicii poștale.

ANRCETI aplică regimul de autorizare generală a activităților în domeniul comunicațiilor electronice din 2008, iar a activităților în domeniul serviciilor poștale din 2016. Procedura de autorizare generală este gratuită, iar dreptul de a furniza rețele și/sau servicii de comunicații electronice ori servicii poștale se acordă pe un termen nelimitat.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000