Bani.md

22 de medicamente fabricate în China au fost retrase din farmaciile din R. Moldova

22 de medicamente fabricate în China au fost retrase din farmaciile din R. Moldova foto simbol: Thoibaotaichinhvietnam.vn

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor medicale a rechemat de pe piață toate medicamentele cu conținut de substanță activă Valsartan, folosite pentru tratarea unor afecțiuni cardiovasculare. Asta după ce Agenția Europeană pentru Medicamente a emis o atenționare, în urma identificării impurității cu potențial carcinogen cunoscute sub denumirea de N-nitrozodimetilamina (NDMA) în substanta activă Valsartan, fabricată de producătorul Zhejiang Huahai Pharmaceuticals din China.

AMDM menționează că a întreprins acţiuni privind neadmiterea pe piaţa farmaceutică din Republica Moldova a produselor cu substanța activă Valsartan, fabricată de către Zheijang Huahai Pharmaceuticals Co. Ltd din China.

Astfel, imediat după recepţionarea alertei rapide, AMDM a emis un ordin (nr.A07.PS-01.Rg04-176 din 05.07.2018) privind rechemarea tuturor medicamentelor cu conţinut de substanţă activă Valsartan, fabricată de Zheijang Huahai Pharmaceuticals Co. Ltd, China până la nivel de farmacie. Astfel, a fost sistată distribuirea a 22 produse medicamentoase cu această substanță activă, fabricată de producătorul chinez, de la depozitele angro către farmacii şi instituţii medicale, precum şi eliberarea acestora din farmacii.

Măsura de retragere de pe piață a medicamentelor care conțin substanța activă Valsartan, afectată de N-nitrozodimetilamina, a vizat 22 de produse, pentru care fabricantul de substanță activă este de Zhejiang Huahai Pharmaceuticals din China.

AMDM menționează că în Nomenclatorul de Stat sunt înregistrate încă 28 de produse medicamentoase care conțin substanța activă Valsartan, fabricată de alți producători, care nu este afectată de prezența impurității, ce prezintă risc sporit pentru sănătate.

La moment, AMDM nu a primit informații despre absența medicamentelor cu substanța activă Valsartan în farmaciile comunitare.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000