9 biblioteci neobișnuite, în care ai vrea să trăiești (FOTO)

Biblioteca nu este cel mai evident obiect pentru studiul arhitecturii. Cu toate acestea, unele dintre ele merită nu numai vizitatori obișnuiți, ci și turiști.

Biblioteca nu este cel mai evident obiect pentru studiul arhitecturii. Cu toate acestea, unele dintre ele merită nu numai vizitatori obișnuiți, ci și turiști.

Biblioteca Erwin Szabo (Budapesta, Ungaria)

Clădirea principală a bibliotecii este situată într-un conac istoric al secolului XIX - palatul baronilor Wenkheim. Începând cu anul 1931, în săli stau rafturi pline de cărți și mese pentru lucrul cu literatura. După ce au plătit o sumă simbolică pentru o singură vizită, vizitatorii vin aici pentru a admira interioarele bogate ale camerelor în stil rococo și neo-baroc. Atracția principală a bibliotecii este o cameră pentru fumători, tapițată din lemn întunecat, cu o scară în spirală la etaj.

9 biblioteci neobișnuite, în care ai vrea să trăiești (FOTO)

Biblioteca Sandro Penna (Perugia, Italia)

Biblioteca sub forma unei uriașe farfurii zburătoare a fost deschisă în 2004 în orașul natal al faimosului poet italian Sandro Penna. Fațada clădirii este căptușită cu sticlă roz translucidă. Acest lucru creează un echilibru între iluminarea artificială și cea naturală din camere. Biblioteca funcționează non-stop și oferă cititorilor nu numai cărți, dar și acces la o bibliotecă muzicală foarte vastă. 

9 biblioteci neobișnuite, în care ai vrea să trăiești (FOTO)

Biblioteca Națională a Qatarului (Doha, Qatar)

Proiectul biroului de arhitectură danez OMA seamănă cu o navă spațială. Spațiul interior este o cameră mare, care servește atât ca depozit pentru cărți, cât și ca sală de lectură. Nu există camere închise aici, așa că, din orice punct puteți vedea panorama întregii biblioteci cu o suprafață de 42 de mii de metri pătrați. Rafturile din marmură albă sunt iluminate și ventilate.

9 biblioteci neobișnuite, în care ai vrea să trăiești (FOTO)

Biblioteca Deichman Stovner (Oslo, Norvegia)

Când au reconstruit spațiile acestei biblioteci în 2017, arhitecții au dorit să creeze un sentiment de parc. Plantele vii au apărut în interior și în decorare a fost folosit mult lemn. Pentru a crea efectul dorit, mai multe trunchiuri de ulm din Toyen Park din Norvegia au fost aduse aici. Cititorii bibliotecii se pot așeza la birou sau se pot relaxa pe scaune moi. A fost creată și o zonă specială pentru copii, în care camerele mici sunt țesute din crengile copacilor.

9 biblioteci neobișnuite, în care ai vrea să trăiești (FOTO)

Biblioteca de gătit (Seul, Coreea de Sud)

Numele reflectă parțial conceptul bibliotecii: există multe cărți cu rețete. Dar asta nu este totul. Sala este împărțită în mai multe zone funcționale: pe lângă săli cu rafturi, Biblioteca de gătit are și o cafenea, un magazin și o bucătărie deschisă, unde se desfășoară cursuri de master culinar. Biroul de arhitectură din Londra a reușit să creeze o atmosferă de o casă confortabilă, în care niciuna dintre părți nu interferează cu cealaltă, iar cititorii se simt confortabil.

9 biblioteci neobișnuite, în care ai vrea să trăiești (FOTO)

Biblioteca publică din Kansas City (Kansas, SUA)

În 2004 biblioteca a fost găzduită în incinta primei bănci naționale. În memoria trecutului clădirii, sălile de lectură au fost concepute în stilul seifurilor. Fațada bibliotecii a trebuit schimbată din cauza apropierii de parcare, ceea ce a stricat foarte mult aspectul instituției. Un perete sub forma unui raft imens cu cărți a rezolvat problema. 

9 biblioteci neobișnuite, în care ai vrea să trăiești (FOTO)

Biblioteca Alexandrina (Alexandria, Egipt)

Clădirea se află pe locul bibliotecii antice din Alexandria. Designul arhitectonic sub forma unui disc înconjurat de un bazin înseamnă atât ascensiunea cunoștințelor, cât și simbolul vechiului zeu soare egiptean Ra. Bogăția Alexandrina - 8 milioane de cărți. Pe lângă sălile de lectură, dintre care cea mai mare ocupă 70 de mii de metri pătrați, biblioteca are o sală de conferințe, zone pentru cei cu deficiențe de vedere, patru galerii, un planetariu și un laborator pentru restaurarea manuscriselor antice.

9 biblioteci neobișnuite, în care ai vrea să trăiești (FOTO)

Biblioteca districtului Binhai (Tianjin, China)

Pereții acestei biblioteci până în tavan sunt acoperiți de rafturi de cărți. O minge albă uriașă a fost plasată în centrul camerei - aceasta este una dintre sălile de lectură. Rack-urile servesc ca trepte, un scaun și un depozit deschis pentru un milion de cărți pentru vizitatori. În clădirea cu cinci etaje, care este clar vizibilă din exterior, pe lângă sala principală sferică, există birouri, cursuri de calculatoare și un depozit de materiale audio și video.

9 biblioteci neobișnuite, în care ai vrea să trăiești (FOTO)

Biblioteca Internațională pentru Tineret (Munchen, Germania)

Biblioteca din München este numită „Castelul cărții”. Din 1983 se află în vechiul castel din Blutenburg, construit în secolul XV. Iată cea mai mare colecție de literatură pentru copii din lume: 580 de mii de cărți în 80 de limbi, publicate în ultimii 400 de ani. Această listă este actualizată anual cu noi publicații, care sunt atent selectate de specialiști. De asemenea, biblioteca găzduiește expoziții, întâlniri cu artiști și scriitori și organizează discuții deschise despre literatura pentru copii.

9 biblioteci neobișnuite, în care ai vrea să trăiești (FOTO)

Alte stiri

Mii de euro „direct în buzunar”! Despre schema de la Ambasada RM la București. MAEIE zice de un bănuit, CNA de „mai mulți”

CNA investighează o schemă de corupție la Ambasada Republicii Moldova al București. Potrivit unui comunicat de presă al Centrului, „mai mulți foști angajațiai Consulatului sunt cercetați penal pentru abuz în serviciu”.

Euro - 20 de lei și 16 bani. Leul moldovenesc s-a apreciat la final de săptămână

Leul moldovenesc se apreciază în raport cu moneda unică europeană. Banca Națională a Moldovei a stabilit pentru astăzi, 23 octombrie, un curs de 20 de lei și 16 de bani pentru un euro, o valoare în scădere cu patru bani, față de cea înregistrată ieri, 22 octombrie.

Putin, despre RM înainte de alegeri: „Nicăieri, cu excepția pieței rusești, producția moldovenească nu este solicitată”. Statistica spune altceva

Vladimir Putin a declarat că sectoarele economiei Republicii Moldova sunt atât de legate de Rusia încât „nu pot exista în mod normal”. Potrivit liderului rus, nicăieri, cu excepția pieței rusești producția moldovenească nu este solicitată. Declarația a fost făcută ieri, 22 octombrie, la o ședință a Clubului internațional de discuții „Valdai”. Asta în contextul în care, potrivit ultimelor date statistice, în Rusia ajung doar 10% din exporturile moldovenești.

Ultimele ȘTIRI

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane...

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

Vezi toate știrile