A fost ”aruncată în aer” mega-licitația de la aeroport! Novac: Amendamentul anulat favoriza Lagardere

20 Iun. 2024, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Iun. 2024, 17:30 // Actual //  Lupu Eduard

Mega-licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a fost contestată vehement de deputatul Grigore Novac, care acuză că amendamentul anulat de Curtea Constituțională a fost făcut pentru a favoriza compania Lagardere. Legea, care modifică termenul de închiriere de la trei la cinci ani, a fost adoptată fără respectarea procedurilor legislative necesare.

„Amendamentul a fost făcut cu un singur scop: să favorizeze Lagardere. Graba cu care au acționat a încălcat legislația, în special termenii procedurali. Între prima și a doua lectură trebuie respectat un termen de 10 zile, care nu a fost”, a declarat Grigore Novac, unul dintre contestatarii amendamentului.

Novac a avertizat că, dacă licitația se desfășoară conform noilor condiții de cinci ani, aceasta ar putea fi declarată neconstituțională, stopând astfel întreaga procedură. În cazul în care condițiile nu sunt respectate, licitația poate fi atacată și în instanța de judecată.

Radu Marian, președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, a afirmat că procesul va continua, în colaborare cu Guvernul, pentru a găsi cea mai bună soluție. „Suntem în discuții cu Executivul pentru a găsi cea mai bună soluție. Fie elaborăm un proiect în Parlament, fie Guvernul vine cu o propunere pe care o vom vota. Până la finalul lunii iulie urmează să fie luată o decizie”, a declarat Marian.

Serviciul de presă al Aeroportului Chișinău a anunțat că o decizie privind celei de a treia licitație a spațiilor comerciale va fi luată în curând de comisia responsabilă de organizarea tenderului.

Ultimul tender pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat în luna aprilie, cu participarea unei singure companii – Lagardere.

După anularea primei licitații, ministrul Infrastructurii Andrei Spânu a declarat că, dacă va participa doar o singură companie, aceasta ar putea fi declarată câștigătoare. Prima licitație a fost anulată deoarece s-au înregistrat doar doi pretendenți, considerat insuficient. Ulterior, în data de 25 martie, Agenția Proprietății Publice a prelungit termenul de depunere a dosarelor pentru participarea la a doua licitație, după ce în concurs s-a înscris doar o companie.

Astăzi, 20 iunie, Curtea Constituțională a anulat modificările operate la legislația cu privire la privatizare, prin care se extindea termenul de dare în arendă a spațiilor comerciale ale Aeroportului Internațional Chișinău. Decizia a fost luată în urma unei sesizări depuse de deputați din opoziție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Naţională (AN) Apele Române a anunţat vineri că România a solicitat majorarea debitului de apă eliberată din barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

”În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare,” a transmis ANM Apele Române, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că reparaţia conductei prizei de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti a fost finalizată, asigurând astfel resursele de apă necesare atât pentru alimentarea cu apă a judeţului Botoşani, cât şi pentru irigaţiile deservite de această sursă.

Din cauza secetei severe, mai multe zone din România se confruntă cu probleme în furnizarea apei, în peste 290 de localităţi fiind impuse restricţii. Majorarea debitului de apă evacuată din barajul Stânca-Costeşti este o măsură esenţială pentru a face faţă acestei situaţii critice şi pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău