A fost lansat ghidul cu 50 de vinuri bune din Moldova – Fine Wine Guide 22/23

09 Dec. 2022, 10:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
09 Dec. 2022, 10:24 // Bani și Afaceri //  MD Bani

O nouă ediție a ghidului vinurilor bune din Moldova, Fine Wine Guide 22/23, a fost prezentată joi seara la librăria Cărturești, din incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Publicația este realizată de Andrei Cibotaru, degustător de vinuri la concursurile internaționale de vin și autorul site-ului specializat finewine.md.

Fine Wine Guide 22/23 conține, tradițional, o selecție cu 50 de vinuri, de la producători mari și mici din Republica Moldova. Este o selecție non-ierarhică, cu vinuri albe, roze și roșii, seci sau dulci, neapărat vinuri bune.

În premieră, publicația conține și o selecție cu câteva vinuri din România, medaliate la concursul internațional Vinarium, din juriul căruia face parte și Andrei Cibotaru.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

La fel, Fine Wine Guide descrie 10 vinoteci din Chișinău, care promovează cultura consumului de vin în Moldova. De asemenea, sunt descrise cele 4 regiuni vitivinicole cu indicație geografică protejată.

Fine Wine Guide este la 5-a ediție, fiind tipărit cu suportul Oficiului Național al Viei și Vinului. Ghidul este scris în limbile română și engleză.

„Fine Wine Guide este un îndrumător în lumea bogată a Vinului Moldovei. Le recomandăm amatorilor să le deguste, să se informeze, ca mai apoi să descopere vinuri bune într-un număr mult mai mare”, a declarat Elizaveta Breahnă, director interimar al Oficiului Național al Viei și Vinului.

Publicația va fi disponibilă în rețeaua Cărturești, în vinotecile din Chișinău, la pensiunile turistice, etc, iar varianta electronică – pe site-ul vincuvin.shop. De asemenea, Fine Wine Guide va fi prezentat la Vernisajul Vinului.

Realitatea Live

02 Dec. 2024, 17:10
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Dec. 2024, 17:10 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Exporturile de gaze naturale prin conducte din Rusia către Europa au crescut în noiembrie cu aproape 9%, ajungând la 2,75 miliarde de metri cubi, conform datelor furnizate de Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport Gaze (ENTSOG) și Gazprom. Această creștere se datorează în principal fluxurilor mai mari pe cele două rute principale: TurkStream și coridorul ucrainean.

Conform ENTSOG, livrările prin TurkStream au fost, în medie, de 49,4 milioane de metri cubi pe zi, în comparație cu 42,7 milioane de metri cubi în noiembrie 2023. Astfel, volumul total transportat prin această rută a crescut cu 15,6%, atingând 1,48 miliarde de metri cubi în luna noiembrie. În același timp, fluxurile zilnice de gaze prin coridorul ucrainean au fost de 42,3 milioane de metri cubi, echivalentul a 1,27 miliarde de metri cubi pentru întreaga lună, cu 1,9% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pe ansamblul perioadei ianuarie-noiembrie 2024, exporturile totale de gaze rusești către țările europene au crescut cu aproape 15% față de 2023, atingând un volum de 29,3 miliarde de metri cubi. Experții estimează că, până la sfârșitul anului, exporturile totale de gaze către Uniunea Europeană și țările Balcanilor de Vest vor crește cu 25%, de la 24 miliarde la 30 miliarde de metri cubi.

Creșterea exporturilor este atribuită, în principal, unei baze scăzute de comparație din prima jumătate a anului 2023 și preocupării statelor europene de a-și asigura rezervele de gaze în eventualitatea opririi tranzitului prin Ucraina după 2024.

În prezent, gazele naturale din Rusia ajung în Europa prin două rute majore. Prima este reprezentată de TurkStream, care transportă gazul către Bulgaria, Serbia și mai departe către România, Grecia, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina, precum și Ungaria. A doua rută este coridorul ucrainean, prin care sunt alimentate Slovacia și regiunea transnistreană din Moldova. Din Slovacia, gazul ajunge ulterior în Austria și parțial în Italia. Ambele rute transportă anual volume similare, de aproximativ 14-15 miliarde de metri cubi fiecare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală