A luat-o gura pe dinainte pe Gavrilița: Gazprom poate rezilia contractul pentru neplata avansului. Spînu – BA

19 Ian. 2022, 18:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Ian. 2022, 18:15 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Natalia Gavrilița a declarat într-o conferință de presă că Gazprom poate suspenda contractul cu Moldovagaz, în cazul neplății avansului. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, în cadrul aceleiași conferințe, a negat acest lucru.

Toate a achitările trebuie să se întâmple către data de 20 a fiecărei luni atât pentru perioada anterioară cât și avansul de 50% pentru luna în curs, în caz contrar va fi deconectată furnizarea gazelor naturale și chiar Gazprom își rezervă posibilitatea de a rezilia contractul cu Republica Moldova sau alte acțiuni prevăzute în contract”, a explicat Gavrilița.

Potrivit premierului, această scrisoare înseamnă o deviere de la practicile acceptate anterior care deși erau aceleași condiții de plată se acceptau devierile financiare atâta timp câte este necesar pentru ajustare tarifelor.

Ne-am confruntat cu o situație similară la sfârșitul anului trecut când Gazprom a venit cu amenințarea de deconectare în 48 de ore în cazul neplății avansului. Acum vedem aceste devieri de la practica obișnuită de acceptare a acestora și este probabil ca această practică să se repete și în luna februarie și de aceea este necesar să acționăm prompt, să avem toate instrumentele la dispoziție pentru asigurarea securității energetice a țării”, a mai spus Gavrilița.

Ulterior, întrebat dacă există o asemenea prevedere în contract, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, în cadrul aceleiași conferințe, a negat acest lucru

În scrisoarea adresată către Moldovagaz se menționează despre sistarea pe data de 21 în cazul în care nu va fi achitat acest avans”, a menționat Spînu.

În luna octombrie 2021, MoldovaGaz şi Gazprom au prelungit pentru cinci ani acordul de furnizare de gaze naturale. În conformitate cu prevederile noului contract, Gazprom cere ca plata pentru gazele naturale livrate să fie făcută în avans până la data de 20 a fiecărei luni.

Republica Moldova a mai decretat odată situaţia de urgenţă în sectorul energetic timp de 30 de zile, la finele lunii octombrie. Şi atunci Gazprom a ameninţat că va opri livrările după ce Republica Moldova a întârziat să plătească sumele datorate. Pentru a rezolva criza, Parlamentul de la Chişinău a amendat bugetul pentru a plăti datoriile către Gazprom.

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Naţională (AN) Apele Române a anunţat vineri că România a solicitat majorarea debitului de apă eliberată din barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

”În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare,” a transmis ANM Apele Române, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că reparaţia conductei prizei de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti a fost finalizată, asigurând astfel resursele de apă necesare atât pentru alimentarea cu apă a judeţului Botoşani, cât şi pentru irigaţiile deservite de această sursă.

Din cauza secetei severe, mai multe zone din România se confruntă cu probleme în furnizarea apei, în peste 290 de localităţi fiind impuse restricţii. Majorarea debitului de apă evacuată din barajul Stânca-Costeşti este o măsură esenţială pentru a face faţă acestei situaţii critice şi pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău