Academia de Științe: 10 realizări științifice de valoare din Republica Moldova în 2016

Academia de Științe din Republica Moldova a publicat lista a zece invenții de valoare a anului 2016. Acestea sunt prezentate în cele ce urmează.

Academia de Științe din Republica Moldova a publicat lista a zece invenții de valoare a anului 2016. Acestea sunt prezentate în cele ce urmează:

1. A fost elaborat un sistem pentru reglarea temperaturii pacienților cu accident vascular cerebral, care permite mărirea timpului de intervenție a medicilor de la 4 la 15 ore și sporește rata de supraviețuire a pacienților cu 50%. /Institutul de Inginerie Electronică și Nanotehnologii, Institutul de Medicină Urgentă/.

2. În registrul statelor Uniunii Europene pentru prima dată au fost introduși 3 hibrizi de porumb - Porumbeni 461, Porumbeni 310, Porumbeni 427, care se comercializează în spațiul european. /Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”/. 
 
3. A fost dezvoltată o componentă  nouă în sanocreatologie - psihosanocreatologia, care oferă soluții noi pentru menținerea dirijată a sănătății psihice. /Institutul de Fiziologie și Sanocreatologie/.
 
4. Pentru prima dată a fost dezvoltată o structură chimică, bazată pe „scheletul” calconei, care permite transportul molecular al medicamentelor  spre microbacteriile tuberculozei. / Institutul de Chimie/.
 
5. Pentru prima dată s-au evidențiat stări noi de bază tip spiral spin-liquid în compusul ternar sulfit pe baza de mangan cu frustrații magnetice si corelații electronice puternice, care permite sporirea capacității de stocare a informației. /Institutul de Fizică Aplicată/.
 
6. A fost elaborat și transmis Ministerului Mediului, Cadastrul Ariilor Naturale Protejate de Stat. /Institutul de Ecologie și Geografie/.
 
7. A fost creat modelul tridimensional cu cinci straturi geologo-geofizice a zonei Centru și zonei Sud a Republicii Moldova pentru calcularea caracteristicilor de amplitudine-frecvență a seismelor, care a fost aplicat  și la determinarea proprietăților spectral-selective ale solurilor. /Institutul de Geologie și Seismologie/.
 
8. În premieră pentru Republica Moldova a fost descoperit și confirmat prin metode de biologie moleculară, un nou agent de parazitoze sanguine la animale și om –  Babesia  venatorum. /Institutul de Zoologie/.
 
9. A fost elaborată și implementată o tehnologiei nouă de combatere a leicozei la vitele mari cornute. /Institutul Științifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină Veterinară/.
 
10. Au fost  identificate și înregistrate biografii necunoscute până în prezent ale victimelor regimului totalitar comunist din RSSM,  publicate într-un nou volum din seria „Arhivele memoriei”. /Universitatea de Stat din Moldova/.

Alte stiri

Tesla se apropie de un nou record trimestrial în ceea ce privește vânzările

Tesla este pe punctul de a atinge un nou record trimestrial în ceea ce privește vânzările de mașini, fapt ce i-au putea aduce lui Elon Musk al patrulea bonus de câteva miliarde de dolari de anul acesta, notează CNN.

Documente desecretizate: Băncile din țară ar fi fost devalizate și după 2014, chiar și în administrare specială

Cele trei bănci comerciale - Banca de Economii, Unibank și Banca Socială din Republica Moldova ar fi fost devalizate și după furtul miliardului din 2014.

Închisoare pe 18 ani pentru miliardarul chinez care a criticat modul în care Xi Jinping a gestionat pandemia de coronavirusul

Ren Zhiqiang, un magnat imobiliar, cu legături strânse cu înalți oficiali chinezi, a dispărut în martie după ce ar fi scris un eseu dur în luna aceea, criticând răspunsul lui Xi la epidemia de coronavirus. Ulterior a fost acuzat de infracțiuni legate de corupție.

„Business-ul cu cea mai rapidă creștere pe timp de COVID”: Un startup din SUA îi ajută pe proprietari să dea afară chiriașii restanțieri

Criza creată de COVID-19 a generat milioane de chiriași restanțieri în Statele Unite, mulți aflându-se în situația în care pot fi dați afară de pe o zi pe alta, scrie Business Insider.

Ultimele ȘTIRI

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

MAIB micșorează ratele dobânzii la creditele pentru afaceri acordate din resursele internaționale de finanțare

Moldova Agroindbank continuă să fie alături de clienți, sprijinindu-le afacerile și planurile antreprenoriale prin măsuri consolidate de susținere,...

Mobiasbanca-OTP Group înregistrează o creștere a creditării persoanelor fizice

În contextul pandemiei și scăderii dramatice a economiei, activitatea Mobiasbanca - OTP Group S.A. este stabilă, înregistrând profit și un nivel sa...

Vezi toate știrile