Achizițiile publice, afectate de pandemia COVID-19. Economista IDIS Viitorul, Diana Enachi, explică impactul

Coronacriza generată de COVID-19 complică situația din sistemul achizițiilor publice și agravează problemele vechi. Este vorba de transparența limitată a achizițiilor pentru necesitățile sistemului medical, utilizarea abuzivă a procedurii de negociere fără publicare și lipsa de control în utilizarea resurselor publice, constată în cadrul emisiunii „15 minute e realism economic” economista IDIS Viitorul, Diana Enachi.

Coronacriza generată de COVID-19 complică situația din sistemul achizițiilor publice și agravează problemele vechi. Este vorba de transparența limitată a achizițiilor pentru necesitățile sistemului medical, utilizarea abuzivă a procedurii de negociere fără publicare și lipsa de control în utilizarea resurselor publice, constată în cadrul emisiunii „15 minute e realism economic” economista IDIS Viitorul, Diana Enachi.

 

Între timp, s-au conturat două abordări diferite ale autorităților publice. Cele care proactiv și-au revăzut bugetele, reprioritizand cheltuielile și achizițiile publice. Și celelalte care continuă să facă achiziții de automobile de serviciu, covoare și alte bunuriîn pofida situației actuale din sănătate și cea a bugetelor publice.

„Mai mult ca atât, unele autorități sfidează și prevederile legale, profitând de starea de urgență pentru a procura bunuri sau servicii prinaplicarea procedurii de negociere fără publicare pentru achiziții care nu au nicio legătură cu prevenirea sau combaterea infecției de COVID-19. De exemplu, din analiza datelor din MTender, am identificat cel puțin 8 proceduri de achiziție pentru procurarea automobilelor de diferite autorități publice din țară, cu valori cuprinse între 220 mii lei și ajungând până la 400 mii lei”, punctează Diana Enachi.

O altă constatare este discrepanța de preț. În cazul unor autorități serviciile îi costă pe cetățeni circa 700 mii lei, iar în cazul altor autorități locale, costul acestor servicii se ridică la câteva milioane de lei. De exemplu, Primăria mun. Hâncești a atribuit un contract de achiziții în valoare de peste 6,5 milioane de lei pentru servicii de amenajare a teritoriului prin procedura de licitație deschisă. La licitație a participat doar o singură companie, care a și fost desemnată câștigătoare.

Diana Eneachi a constat transparență extrem de limitată a achizițiilor în sistemul medical. Astfel, instituția responsabilă de achizițiile centralizate în sănătate, CAPSC utilizează vechiul sistem de achiziții publice SIA RSAPcare este dificil de monitorizat, fiind afectată transparența.. Instituțiile medicale au fost împuternicite să desfășoare individual proceduri de achiziții publice, însă contrar prevderilor, aceastea nu rapoartează toate achizițiile către CAPCS. Metodă de achiziție utilizată frecvent este negocierea fără publicare, care este prevăzută în lege doar pentru cazuri excepționale.

Pentru a soluționa problema transparenței pe timp de pandemie mai multe ONG-uri au dezvoltat o platforma de date deschise privind achizițiile în sănătate – tender.health. Faptul că mai puțin de o treime din instituții medicale au raportat achizițiile desfășurate, denotăiresponsabilitatea instituțiilor și nedorința de a asigura transparența măcar și post-factum.

Diana Enachi a concluzionat că pe timp de pandemie valoarea totală a achizițiilor publice din sănătate se ridică la peste 100 milioane de lei. Totuși, având în vedere numărul mic al instituțiilor care au raportat, valoarea reală a achizițiilor este cu mult mai mare. Datele accesibile pe platforma tender.healthau scos în evidență diferențe semnificative de preț, dacă luăm drept exemplu,a cel mai utilizat produs în această perioadă - dezinfectantul – acestea ajung și la 30-40%.

Alte stiri

Prestațiile sociale vor putea fi ridicate prin intermediul serviciului de plăți electronice MPay

Serviciul Guvernamental de Plăți Electronice MPay va asigura distribuirea plăților de la bugetul public național și din conturile instituțiilor publice către persoane fizice.

ANRE permis reducerea prețului energiei cu electrice pentru clienții Energocom

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat prețul reglementat pentru energia electrică furnizată de furnizorul central de energie electrică – S.A. „Energocom”, în cuantum de 120 bani/kWh.

VIDEO: „Eu nu mai sunt acel Vlad Filat, ținut într-o celulă și izolat de comunicare”

Vlad Filat vine cu declarații tăioase în adresa fostului avocat Igor Popa care, acum câteva zile, a venit cu „dezvăluri” despre averea fostului premier și relațiile pe care le-ar fi avut cu Vlad Plahotniuc. Vlad Filat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă a negat acuzațiile.

A fost deschis un cont pentru donații destinate reconstrucției Filarmonicii Naționale de către Minsterul Finanțelor

Ministerul Finanțelor a deschis un cont pentru colectarea fondurilor sub formă de donație pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, devastată în urma incendiului din data de 24 septembrie 2020.

Ultimele ȘTIRI

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

MAIB micșorează ratele dobânzii la creditele pentru afaceri acordate din resursele internaționale de finanțare

Moldova Agroindbank continuă să fie alături de clienți, sprijinindu-le afacerile și planurile antreprenoriale prin măsuri consolidate de susținere,...

Vezi toate știrile