Bani.md

Acțiunile băncilor cu probleme vor fi vândute cu amănuntul, dacă nimeni nu le va lua la pachet unic (VIDEO)

Acțiunile băncilor cu probleme vor fi vândute cu amănuntul, dacă nimeni nu le va lua la pachet unic (VIDEO)

Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de astăzi, modificări și completări ale cadrului juridic actual pentru sporirea transparenței acționariatului din sectorul bancar. Proiectul de lege vine cu modificări și completări la legile cu privire la instituțiile financiare, societățile pe acțiuni, piața de capital, redresarea și rezoluția băncilor și activitatea băncilor.

Proiectul a fost elaborat împreună cu FMI și a fost consultat cu agențiile și ministerele conexe.

Potrivit viceguvernatoarei BNM, Cristina Harea, aprobarea proiectului este una dintre condiționalitățile pentru cea de-a treia etapă de evaluare de către Fondul Monetar Internațional, care urmează să aibă loc. 

Esența acestui proiect este introducerea unor etape clare și a unei finalități  în procesul de anulare, emitere și vânzare a acțiunilor în cazul nerespectării cerințelor privind acționariatul în capitalul băncilor.

Cristina Harea a menționat că se încearcă utilizarea tuturor instrumentelor posibile de piață pentru a face posibilă vânzarea acțiunilor cu probleme și atragerea investitorilor de calitate:

Mai întâi este etapa de vânzare a acțiunilor de către însuși acționarii care au încălcat legislația, după care vine etapa de anulare și reemitere a acțiunilor pentru bancă, cu termenul de 3 luni pentru vânzarea acestora la pachet unic pe bursa de valori. Dacă nu se reușește nici prima nici a doua etapă, intervine deja vânzarea cu amănuntul: nu mai insistăm pe căutarea unui investitor, se poate vinde cu amănuntul timp de 6 luni. Ulterior sunt explicate ultimele etape de finalizare: ce se întâmplă dacă nu se reușește vânzarea acțiunilor la toate aceste etape. La vânzarea cu amănuntul se prevede clar o diminuare de preț”.

Este o asumare a noastră, astfel încât să reușim până la bordul FMI, așa cum ne-am propus, să avem aceste amendamente aprobate. Cu atât mai mult că trebuie dus până la capăt tot ce s-a început în sistemul bancar, astfel încât să știm că nu vom mai avea probleme în acest domeniu niciodată, nici cu transparența acționariatului, dar nici cu evaziuni sau fraude", a spus, în context, premierul Pavel Filip.

De asemenea, Guvernul a avizat pozitiv o inițiativă legislativă de modificare și completare a unor acte legislative, cu scopul de a clarifica prevederile normei legale aplicabile proceselor în derulare la momentul adoptării legii, privind modul de determinare a termenului și a prețului de vânzare a acțiunilor băncii.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000