Activiști civici: Concursurile pentru funcții la Primărie sunt o farsă

19 Aug. 2021, 15:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Aug. 2021, 15:03 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Concursurile la Primăria capitalei pentru diferite funcții sunt o farsă. O spun reprezentate ale societății civile, care promovează drepturile animalelor. În speță, s-au referit la numirea lui Vitalie Voznoi în calitate de șef interimar al Secției de protecție și control a animalelor din cadrul Direcției generale locativ-comunale și amenajare (DGLCA), numire pe care o consideră neregulamentară, transmite IPN.

Într-o conferință de presă la IPN, Anastasia Cozlovschi, reprezentantă a Societății de protecție a animalelor „Societatea Umană”, a amintit că, pe 13 august, a fost organizat un protest în fața Primăriei. Primarul Ion Ceban nu a venit să vorbească cu manifestanții. A venit doar Vitalie Voznoi, a cărui numire în funcție este contestată. Peste câteva zile, șeful DGLCA, Ion Burdiumov, a formulat o reacție, insinuând că în spatele protestului ar sta un angajat al DGLCA care ar pretinde la funcția lui Voznoi, ceea ce nu este adevărat, afirmă Anastasia Cozlovschi.

Ea a mai spus că Primăria și DGLCA își permit să inducă în eroare oamenii, organizațiile și jurnaliștii. Protestul e o formă de exprimare a nemulțumirilor, notează Anastasia Cozlovschi. „Dar sunt oameni caIon Ceban și Ion Burdiumov care uită că ei slujesc oamenii și nu invers”, a adăugat ea.

Iana Verber, o altă activistă care promovează drepturile animalelor, spune că la acel protest a fost cerută demiterea lui Ion Burdiumov, deoarece promovează în funcții oameni loaiali, în loc să selecteze profesioniști. Iar, în consecință, se ajunge la decizii incompetente.  Iana Verber afirmă că locuitorii orașului au rămas fără posibilitatea de a-și steriliza gratuit animalele de companie, din cauza organizării defectuoase a tenderului de selectare a clinicii veterinare. În consecință, rămân nesterilizate 450 de animale pe lună, care se înmulțesc și apoi ajung în stradă.

Iana Verber a mai spus că inițial era prevăzut că toți doritorii pot accesa serviciile de sterilizare gratuită a animalelor în cadrul proiectului. După schimbarea acestuia de către Vitalie Voznoi, această facilitate a rămas doar pentru familiile cu venituri mici. Totodată, nu au fost formulate criterii clare se eligibilitate.

Cele două activiste au amintit că pentru data 20 august a fost anunțat concurs pentru funcția de șef al Secției control și protecția animalelor. Ele își exprimă îngrijorarea că acesta ar putea fi trucat și spun că vor monitoriza cu atenție situația, fiind hotărâte să acționeze pentru a nu permite acest lucru.

 

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 08:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2021, 08:08 // Actual //  Lupu Eduard

Pentru că tinerii moldoveni pleacă în număr mare la facultăți de top din Europa, o parte din universitățile din țară se orientează către țări îndepărtate precum India, Siria, Iordania.

”Anual Republica Moldova câştigă circa o sută de milioane de dolari datorită studenţilor străini care învaţă la noi în ţară. Cifra este de patru ori mai mare decât zece ani în urmă”, a declarat economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, la emisiunea săptămânală de analize economice.

În Republica Moldova, în prezent la universităţi învață circa 4600 de studenţi străini față de 1200 de studenți acum zece ani. „Este o cifră considerabilă ţinând cont de faptul că la noi numărul de studenţi scade dramatic în fiecare an. Acest lucru fiind motivat de factorul demografic şi de migraţie, dar şi faptul că mulţi studenţi aleg să înveţe în străinătate. Or, studenţii străini ajută ca sistemul educaţional din ţară să rămână pe linia plutire”, a explicat Ioniță.

În funcție da țara de proveniență, cei mai mulți studenți străini care învață în Republica Moldova sunt din România, Israel, India, Ucraina, Siria şi Iordania.

În 2020, cei mai mulţi studenţi sunt din România – 2125 de studenţi, originari din Israel, în 2015, în ţara noastră au venit la studii 2040 de tineri, iar pe locul trei este India 605 studenţi. Ucraina, Siria și Iordania au fost în top acum 20 de ani și care au înregistrat cea mai mare scădere.

În anul de studii 2020/21, rețeaua instituțiilor de învățământ superior este formată din 24 unități, inclusiv 16 instituții de stat (cu 2 unități mai puține față de 2019/203) și 8 instituții private (cu 1 unitate mai puțin față de 2019/204). Majoritatea instituțiilor de învățământ superior își au sediul în municipiul Chișinău – 20 unități, câte 1 unitate – în municipiile Bălți, Cahul, Comrat și orașul Taraclia.

În anul de studii 2019-2020, în Republica Moldova numărul de persoane la studii superioare de licenţă şi master a fost de 56,8 mii de persoane, adică cu 3,8 mii de studenţi mai puţini comparativ cu anul de studii 2018-2019, arată datele Biroului Național de Statistică.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală