„Afacerea Leopard 2” îl poate costa capul pe Olaf Scholz

24 Ian. 2023, 05:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Ian. 2023, 05:46 // Actual //  Lupu Eduard

Cuplul fraco-german a intrat într-o nouă luna de miere după summitul de la Paris, în timp ce coaliția care guvernează la Berlin e în pragul divorțului. Născută cu greu după alegeri care nu au dat o majoritate clara, coaliția a negociat un executiv în care ideile nu converg întotdeauna.

Impresionant a fost, cel mai recent, modul în care ministra federală de externe (lidera a verzilor fără de care social democrații nu pot guverna), Annalena Baerbock, l-a sfidat pe Olaf Scholz.

La doar câteva ore după ce ceancelarul a răspuns ambiguu și într-un limbaj de lemn foarte îngrijit, întrebărilor referitoare la trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina, ministra sa de externe spunea foarte clar, într-un interviu acordat LCI, că dacă polonezii sau sau alt stat cer oficial permisiunea de a livra indispensabilele tancuri Ucrainei, Germania nu se va opune.

Darius Rochebin, jurnalistul de la LCI, luat prin surprindere, a întrebat dacă a auzit corect, dacă Germania va acorda, în sfârșit, reclamata permisiune Poloniei. Răspunsul a fost scurt și clar : Da, m-ați înțeles foarte bine!

Aceasta discordanță afișată la lumina zilei în cadrul coaliției de la Berlin îl pune pe Scholz într-o poziție foarte delicată. Nu atât din cauza tancurilor pe care ar fi sfârșit oricum prin a le trimite, ci prin demostratia de fragilitate pe care o face. Reamintesc că verzii au fost curtați atât de social-democrați cât și de creștin-democrați pentru guvernare și ei sunt cei care au inclinat balanța, așa cum ar putea-o face din nou. Motiv pentru care cuvântul Annalenei Baerbock are aceiași greutate cu cel al cancelarului…

Revenind la chestiunea ucrainiana, Olaf Scholz trebuie să facă față nu doar multiplelor presiuni interne ci și presiunilor din partea aliaților occidentali. Boris Pistorius , ministrul Apărării, a afirmat că decizia ”depinde de mulți factori și este luată la nivelul cancelariei ”. Doar că verzii nu sunt singurii care fac frondă în govern. Liberalii, membri și ei ai coaliției, scrâșnesc din dinți.

“Ar fi fost cel puțin just să dăm foc verde partenerilor pentru a livra tancuri”, s-a plâns Marie-Agnès Strack-Zimmermann apropo de reuniunea de la Ramstein, în cursul căreia Germania a dat dovadă de imobilism în această chestiune. ”Istoria ne privește iar Germania tocmai a eșuat, din păcate”, a apreciat președinta comisiei de Apărare din Bundestag. Comunicarea lui Scholz a fost calificată de ”catastrofală”… ”Dacă nu vrem să livrăm Leopard 2, trebuie să explicăm de ce. Și apoi, să explicăm si Ucrainei de ce”.

Presiunile asupra cancelarului Scholz sunt din ce în ce mai mari

La acest cor ce se ridică împotriva cancelarului se adaugă Anton Hofreiter, președintele comisiei de Afaceri europene din Bundestag care a declarat că ”Nu e vorba doar despre Leopard 2, ci este o susținere decisivă pe care Germania poate să o ofere. Trebuie să începem imediat să formăm soldați ucraineni pe tancurile Leopard pentru a evita întârzieri, din nou. Germania a făcut o eroare considerabilă și a pierdut astfel și mai mult din reputația ei. Acest lucru trebuie corectat imediat”.

Și asta nu e tot. Așa cum e de așteptat, opoziția de dreapta îl arată cu degetul pe neîndemânaticul cancelar. Rolf Mützenich, seful grupului parlamentar SPD, a afirmat ritos că o politică pe timp de război în Europa nu se face cu ritualuri de indignare sau cu respirația tăiată, ci cu claritate și rațiune. Așadar, presiunile asupra cancelarului Scholz sunt din ce în ce mai mari, iar poziția sa nu e de invidiat. S-ar putea ca ”afacerea Leopard2” să îl puna pe tusă definitiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Dec. 2023, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Dec. 2023, 17:00 // Actual //  Lupu Eduard

Administrația fiscală elenă va invita peste 20.000 de contribuabili greci să explice cum reușesc să cheltuiască mai mult decât câștigă la începutul anului 2024, în condițiile în care verificările încrucișate extinse la peste 3,8 milioane de contribuabili cu venituri declarate sub 10.000 de euro au dus la depistarea unor discrepanțe între venituri și cheltuieli, scrie Kathimerini.

Contribuabilii în cauză vor fi nevoiți să ofere câteva detalii fiscului, întrucât surse din Ministerul Economiei și Finanțelor Naționale și din administrația fiscală afirmă că este imposibil să trăiești, de exemplu, cu 250.000 de euro pe an și să declari un venit de 10.000 de euro.

Potrivit informațiilor, în această etapă, administrația fiscală a solicitat mai multe detalii de la instituțiile bancare, deoarece în unele cazuri discrepanțele înregistrate sunt uluitoare. De exemplu, au fost identificați unii contribuabili cu venituri zero, care, pe baza datelor bancare, prezintă cheltuieli mari prin intermediul cardurilor, având în același timp remitențe mari în conturile pe care le dețin în străinătate.

După finalizarea verificărilor suplimentare, unii contribuabili vor primi o fișă de verificare, iar altora li se va cere să demonstreze că nu există încălcări fiscale.

Cei care nu vor reuși, se vor confrunta cu verificări pentru veniturile și cheltuielile pe cinci ani, în timp ce vor fi aplicate impozitele și amenzile prevăzute în cazurile de ascundere a materiei impozabile.

După cum a spus șeful Autorității Independente pentru Venituri Publice (AADE), Giorgos Pitsilis, un total de 80 de milioane de date au fost încrucișate în 3,8 milioane de declarații fiscale pentru 2022 cu venituri familiale anuale de până la 10.000 de euro. Au fost identificați în total 440.000 de contribuabili cu discrepanțe, dintre care 420.000 aveau discrepanțe minore și pot fi verificați într-o a doua fază.

Prin compararea veniturilor declarate cu costul vieții, înregistrat electronic, AADE a urmărit să îi identifice pe cei care își ascund veniturile reale. Datele din conturile bancare, plățile cu cardul, facturile de electricitate, telefonia mobilă și o serie de informații privind diverse plăți au fost comparate cu veniturile declarate de contribuabili.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău