Bani.md

Afaceristul Veaceslav Platon, suspectat de implicare de bani în „Spălătoria Rusească” de MILIARDE de dolari

Afaceristul Veaceslav Platon, suspectat de implicare de bani în „Spălătoria Rusească” de MILIARDE de dolari

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon ar fi implicat în schemele frauduloase prin care din Federația Rusă au fost scoase ilegal 46 de miliarde de dolari. Pentru posibila implicare în această schemă a fost reținut acum câteva zile și partenerul de afaceri al vărului lui Vladimir Putin, Aleksandr Grigoriev. Potrivit crimerussia.ru, încă din 2011, banii ajungeau în conturile unei bănci comerciale din Chişinău, controlată de Platon.

Presa de la Moscova îl suspectează pe controversatul om de afaceri din Moldova că ar sta în spatele schemelor de spălare de bani. Potrivit Crimerussia.ru, principalii vinovaţi trebuie căutaţi în Moldova, locul prin care tranzitau sume spectaculoase de bani. În contextul acestui dosar scandalos, cunoscuta publicaţie Kommersant a scris despre aşa-numita schemă de spălare a banilor din Moldova, anume prin intermediul băncii lui Platon.

În același dosar figurează şi numele altui bancher din Rusia, Dmitri Leus.

Sursa notează că pe parcursul anului trecut instituţiile de drept din Moldova au deconspirat schema prin care 21 de bănci din Rusia scoteau peste hotare miliarde de dolari prin banca lui Platon de la Chişinău.

Atunci The Independent a elaborat un infografic care prezintă o schemă de spălare de bani în care au fost implicați mai mulți judecători din „cel mai mare centru de spălare a banilor”, Republica Moldova și banca comercială Moldindconbank. În schema de spălare a banilor de la Moldindconbank au fost implicate cel puțin 19 companii de top din Marea Britanie și funcționari ruși și a funcționat mai mult de patru ani.

 

Legătura dintre Moldindconbank și Platon

„Din 1997 şi până în 2004 controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost vicepreşedinte al Consiliului de Administrare al Moldindconbank. În prezent Platon nu mai deţine nicio funcţie şi nicio acţiune la Moldindconbank.

Controlul asupra Moldindconbank a fost şi continuă să fie însă exercitat de Platon, prin intermediul mai multor apropiaţi care apar în diverse firme sau sunt acţionari direcţi la Moldindconbank (DETALII, AICI). De exemplu, el apare ca fondator al firmei Jet Business Limited din Ucraina care deţine 3,8% din acţiunile băncii. În prezent, Jet Business Limited este în procedură de lichidare începând cu 13 mai 2014. Coincidență sau nu, dar din aceeaşi zi se află în procedură de lichidare şi firmele Fera Management şi Verloc Development INC, tot din Ucraina, şi tot acţionari la Moldindconbank, după ce în 2009 – Fera Management LLC (DETALII, AICI ), Jet Business Limited din Bahamas şi Verloc Development INC (Belize) şi-au schimbat denumirea şi ţara de reşedinţă. La Jet Business Limited, fondator (ultimele date disponibile sunt din anul 2012) este Veaceslav Platon. DETALII, AICI

El a declarat oficial în anul 2012 că are o avere de circa 60 de milioane de dolari, pe care ar fi câștigat-o din prestarea serviciilor juridice”, notează Rise

Citește și: Pierderile de milioane ale BNAA au ajuns PROFIT pentru două bănci controlate de Platon

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000