Bani.md

Agentul economic care planifică să deschidă "Dedeman" la Chișinău promite investiții de 20 de milioane de euro și cel puțin 200 de locuri de muncă

Agentul economic care planifică să deschidă
Schiță

Agentul economic care planifică să construiască Centrul Comercial și cu oficii „Dedeman” la Chișinău anunță că va face investiții de circa 20 milioane de euro și va crea minim 200 de locuri noi de muncă. Astăzi, la Pretura sectorului Râșcani au avut loc consultări publice asupra proiectului Planul Urbanistic Zonal privind amplasarea acestui complex comercial pe str. Ismail, 99 şi modificarea codului de reglementare urbanistică a terenului specificat.

Centrul Comercial urmeză să fie amplasat în locul fostei Fabrici de Piele. Investitorii susțin că viitoarea construcție va ocupa circa 49% din teritoriul fabricii. Acesta va avea peste 400 de locuri de parcare pentru clienții Centrului Comercial și circa 50 de locuri de parcare pentru angajați și furnizori.

De asemenea, agentul economic spune că pe circa 0,5 ha din acest teren vor fi amenajate spații verzi.

Participanții la dezbateri, printre care funcționari din cadrul Primăriei Chișinău, consilieri municipali și reprezentanți ai societății civile, au abordat subiecte precum supraîncărcarea zonei date cu mașini și cum va afecta acest obiect comercial starea râului Bâc, aflat în imediata apropiere.

Participanții la discuție și-au exprimat îngrijorarea că din cauza asfaltării teritoriului există riscul supraîncălzirii zonei. Inițiatorii proiectului au spus în acest sens că ar putea să mărească zona spațiilor verzi ce urmează a fi amenajată atunci când va fi realizat proiectul final.

Totodată, activiștii civici susțin că fluxul de mașini, care și așa este aglomerat în această zonă, ar putea să fie mărit cu încă circa 1000 de mașini pe zi. Agentul economic susține în acest sens că va crea un sens giratoriu intern, care va fluidiza traficul într-o oarecare măsură.

Unii dintre participanții la consultări, au spus că Centrul Comercial nu trebuie să fie amplasat pe această adresă și că aici ar trebui să fie o zonă de agrement. Investitorul i-a asigurat pe cei prezenți la dezbateri că proiectul a fost avizat de către Consiliul Urbanistic din care fac parte 10 arhitecți licențiați, dar este deschis să analizeze și alte propuneri și eventual, să facă anumite modificări atunci când va fi elaborată varianta finală a proiectului.

Schița preliminară a proiectului o puteți vedea pe Realitatea.md.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000