Autoritățile de la Chișinău au emis un avertisment serios cu privire la riscul ca Republica Moldova să nu poată importa suficientă energie electrică din România pentru a-și acoperi integral necesitățile de consum pe perioada iernii, în cazul unei crize energetice. Într-un document oficial, Planul de acțiuni pentru situații excepționale în sectorul electroenergetic, elaborat de Ministerul Energiei al Republicii Moldova, se subliniază limitările actuale în ceea ce privește sursele alternative și competitive de import al energiei electrice la prețuri rezonabile.
Conform documentului, în condițiile în care importurile din Ucraina au fost sistate din cauza bombardamentelor rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene, iar România, care devine la rândul ei importator de energie în perioada rece, nu poate garanta prețuri accesibile, situația energetică a Republicii Moldova ar putea deveni critică. Ministerul basarabean al Energiei avertizează că, deși sistemul electroenergetic moldovenesc funcționează în regim sincron cu cel european, interconectarea existentă nu este suficientă pentru a asigura stabilitatea și securitatea necesare.
Planul de acțiuni subliniază nevoia urgentă de a consolida rețelele electrice de transport și de a construi noi linii electrice aeriene (LEA) pentru a conecta mai eficient Republica Moldova cu sistemele electroenergetice ale României și Ucrainei. În prezent, trei interconexiuni de 400 kV cu sistemul electroenergetic al României sunt în diverse stadii de dezvoltare, primul proiect fiind programat pentru finalizare în 2025.
Ministerul Energiei avertizează că, în eventualitatea stopării livrărilor de gaze naturale din partea Gazprom, Republica Moldova ar fi nevoită să își procure aproape întreaga cantitate de energie electrică din surse externe, ceea ce ar putea genera riscuri suplimentare pentru stabilitatea sistemului energetic național.
Aceste riscuri vin într-un context în care infrastructura energetică a Ucrainei, devastată de atacurile rusești, necesită importuri semnificative de energie, ceea ce complică și mai mult perspectivele Moldovei de a-și asigura un flux stabil de energie electrică în iarna viitoare.