Bani.md

Alertă în UE: Nouă persoane au murit după ce ar fi mâncat legume congelate! ANSA anunță dacă Moldova importă aceste produse

Alertă în UE: Nouă persoane au murit după ce ar fi mâncat legume congelate! ANSA anunță dacă Moldova importă aceste produse

Nouă persoane au decedat și alte 47 s-au îmbolnăvit după ce ar fi consumat legume congelate, scrie presa britanică. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a anunţat zilele trecute că porumbul congelat şi posibil şi alte legume congelate sunt sursa probabilă a contaminării cu bacteria Listeria Monocytogenes care afectează Austria, Danemarca, Finlanda, Suedia şi Marea Britanie.

Produsele aparțin companiei Greenyard din Ungaria. Investigațiile efectuate în două cazuri de deces din Marea Britanie au arătat că pacienții au consumat aceeași marcă de porumb congelat din același supermarket din Marea Britanie, produs și importat din Ungaria.

Oamenilor li s-a spus să nu consume produsele acestei companii și să ducă mâncarea înapoi la magazin pentru a obține o rambursare pentru riscul la care au fost supuși.

Pe fonul îngrijorărilor că legumele congelate ar conține bacteria respectivă, compania Greenyard a luat decizia de a retrage toate produsele aflate la comercializare pe piața europeană.

Informaţiile disponibile confirmă contaminarea de la fabrica din Ungaria, însă sunt necesare investigaţii amănunţite pentru a identifica punctele exacte ale contaminării.

Produsele care sunt retrase includ porumb, mazăre, fasole, spanac înghețat.

Autoritățile românești afirmă că România nu figurează pe lista de distribuție a porumbului congelat contaminat cu Listeria Monocytogenes, produs în Ungaria.

De asemenea, contactat de Bani.md, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi susține că nici Republica Moldova nu importă produsele respective din Ungaria.

Simptomele cauzate de această bacterie pot fi similare cu gripa și includ: temperaturi ridicate, dureri musculare sau dureri, frisoane, senzație de rău sau diaree.

„Unii oameni sunt mai vulnerabili la infecțiile cu listerie, inclusiv la cei cu vârsta peste 65 de ani, femeile însărcinate și copiii lor nenăscuți, copiii mai mici de o lună și persoanele cu sisteme imunitare slăbite”, avertizează Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000