Bani.md

Alina Andriuță, despre provocările unui director: La succes sunt toți, la eșec - directorul e responsabil (VIDEO)

Alina Andriuță, despre provocările unui director: La succes sunt toți, la eșec - directorul e responsabil (VIDEO)

Să fii un director, să îți asumi anumite provocări, să știi să delegi, dar și să îți asumi eșecurile, în cazurile în care acestea se întâmplă nu este simplu. Provocările unui conducător pornesc de la responsabilitatea de a planifica, de a pune scopuri, până la a atinge rezultate. Despre acest subiect am discutat în cadrul unui interviu Alina Andriuță, cofondator și director al comunității care creează și dezvoltă afaceri - Angry Business.

A ajuns să dețină funcții de director după ce a lucrat pe poziții de executor, dar și de manager intermediar. A condus până astăzi mai multe proiecte, dar și a oferit consultanță pentru managementul multor afaceri din Republica Moldova.

Despre funcția de director, spune că aceasta înseamnă a fi o persoană cu un simț al responsabilității foarte bine dezvoltat.

„După mine, conducător este un om care are foarte bine dezvoltate abilitățile de inițiativă și responsabilitate. Este foarte ușor să fii condus. Îți spune cineva când să te trezești, ce să faci, cum să-ți planifici ziua, ce rezultate trebuie să dai și este foarte greu de condus în sensul în care trebuie să înțelegi ce trebuie de făcut, când trebuie de făcut, cu ce resurse alocate trebuie de făcut și la ce să te aștepți de la aceste decizii. De aceea zic „nenorocul”. Este destul de greu să conduci pentru că tu ești cel care își asumă responsabilitatea în caz de eșec. La succes sunt toți - toți vor să mănânce din această turtă, din eșec - doar conducătorul. El este responsabil.”

Potrivit Alinei Andriuță, atunci când alegi între funcția de conducător și cea de director, trebuie să analizezi în care dintre ele ești ai eficient pentru companie în acel moment. A fi director înseamnă a mănui cu profesionalism o serie de instrumente și tehnici capabile să îți aducă rezultatele de care ai nevoie. Unui antreprenor, îi sunt mai mut caracteristice calități precum creativitatea, ingeniozitatea, dorința de a schima lucrurile. Un director este cel care trebuie să înțeleagă ce rezultate va aduce fiecare dintre deciziile luate atât pentru afacere, dar și pentru echipă.

Alina Andriuță este de părerea că a fi „director” este o profesie, motiv pentru care această „calitate” poate fi învățată. În afacerea pe care o conduce în prezent, alături de ceilalți cofondatori - Alexandru Bordea și Olga Țăpordei, a și lansat un curs dedicat instruirii directorilor.

Mai multe detalii despre ce înseamnă a fi un director, care este partea „nevăzută” a acestei meserii, dar și despre experiența Alinei Andriuță, vedeți în interviul ce urmează.

Alina Andriuță, despre provocările unui director: La succes sunt toți, la eșec - directorul e responsabil (VIDEO)

 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000