Amendă de 2 MILIOANE de euro pentru banca din Letonia, prezentă în raportul Kroll despre „Jaful Secolului”

Comisia pentru piața financiară și de capital din Letonia (FCMC) anunță despre faptl că aplică o amendă de 2.016.830 de euro băncii Privatbank AS, „pentru încălcarea prevederilor Legii cu privire la prevenirea spălării veniturilor provenite din infracțiuni și finanțării terorismului, Legii cu privire la instituțiile de credit etc”Comisia i-a suspendat din funcții pe președintele…

Comisia pentru piața financiară și de capital din Letonia (FCMC) anunță despre faptl că aplică o amendă de 2.016.830 de euro băncii Privatbank AS, „pentru încălcarea prevederilor Legii cu privire la prevenirea spălării veniturilor provenite din infracțiuni și finanțării terorismului, Legii cu privire la instituțiile de credit etc”

Comisia i-a suspendat din funcții pe președintele Consiliului, Oleksandr Trubakov și membrul consiliului Iveta Kerpe. De asemenea, a fost cerută și înlocuirea în totalitate a Consiliului de Administrație al Băncii.

Potrivit FCMC aceasta este o parte din constatările investigației tranzacțiilor din anii 2012-2014, menționate în raportul Kroll despre „Jaful Secolului”

Comisia a constatat la Privatbank deficiențe în cunoașterea clientelei și verificarea informației documentare, precum și în monitorizarea operațiunilor cu clientela, scrie mold-street.com. "În consecință Banca nu a reușit să identifice mai multe tranzacții ca fiind potențial suspecte și nu a raportat la Biroul pentru prevenirea spălării veniturilor derivate din activități criminale", se arată într-un comunicat al Autorității.

Prin urmare, Comisia susține că sunt suficiente dovezi să se considere că "banca nu a luat toate măsurile necesare pentru a asigura conformitatea cu cerințele Legii instituțiilor de credit și legilor și regulamentelor aferente. Astfel, banca a fost implicată în tranzacții asociate cu riscuri înalte de reputație, finanțare a terorismului și spălare de bani".

Autoritatea de reglementare a examinat și posibilitatea retragerii licenței Privatbank, pentru încălcările comise, dar a ales o amendă maximă, în valoare de peste două milioane de euro.

Mai mult! FCMC va decide cu privire la aplicarea de sancțiuni pecuniare individuale și funcționarilor responsabili. O parte din materiale cu privire la faptele identificate vor fi prezentate instituțiile de aplicarea legii pentru a evalua dacă există indicii de infracțiuni în acțiunile funcționarilor responsabili. Totodată Autoritatea promite că va analiza și tranzacțiile altor bănci letoniene ce ar fi menționate în raportul Kroll.

Reacția Privatbank

Ca reacție la decizia FCMC, acționarul Privatbank a anunțat că a decis să demită din funcții o serie de manageri de top ai băncii și a depus deja candidatura noului Președinte al Consiliului pentru aprobare la FCMC.

"Consiliul Băncii va examina cu atenție materialele care vor fi furnizate de FCMC și ia în calcul posibilitatea de a contesta în instanță mărimea sancțiunilor care au un caracter disproporționat cu încălcările depistate, deoarece Privatbank a executat o operațiune de achitări reciproce între clienții a două bănci din Republica Moldova", se arată într-un comunicat de presă al băncii.

Raportul companiei americane Kroll arată că suma de 13,7 miliarde de lei, scoasă din cele trei bănci moldovenești a trecut prin conturile a cinci firme offshore de la Privatbank din Riga, Letonia.

"Toate cele cinci companii offshore au primit fondurile de împrumut de la companiile Grupului Shor în conturile de la banca letonă, Privatbank. Codul Swift pentru conturile beneficiare, PRTTLV2XXX este sediul Privatbank din Riga, Letonia", se precizează în raportul Kroll.

Privatbank din Riga este o subsidiară a grupului bancar Privatbank din Ucraina, controlat de miliardarii Igor Kolomoiski și Ghennadi Bogoliubov, care ocupă locurile trei și patru în ultimul clasament al celor mai bogați oameni de afaceri din Ucraina, alcătuit de revista Forbes.

Potrivit paginii WEB, Privatbank este liderul pieței bancare din Ucraina și una dintre cele mai mari bănci din Europa Centrală și de Est și ocupă locul 9 în clasamentul regional.

Alte stiri

Tranzacție de 55 milioane de lire sterline. Boohoo va cumpăra marca Debenhams. În preț nu se includ magazinele

Boohoo a confirmat luni că va cumpăra activele de proprietate intelectuală ale lanțului de magazine Debenhams pentru 55 de milioane de lire sterline, într-o afacere prin care își va extinde aria de acoperire și îl va aduce în noi domenii de activitate,cum ar fi frumusețea și articolele de uz casnic.

JTI - singura companie din Moldova, certificată de Top Employers Institute – Cel mai Bun Angajator (Top Employer) 8 ani la rând

Compania JTI este singura din țară, certificată 8 ani la rând, Cel mai Bun Angajator (Top Employer) în Moldova și la nivel european, de către Top Employers Institute.

Virusul Inegalității: Un muncitor necalificat are nevoie de 10.000 de ani pentru a câștiga atât cât președintele Indiei a câștigat în o oră în pandemie

Pandemia de coronavirus a înrăutățit inegalitățile de venit existente între super-bogații din India și clasa de muncitori necalificați - mulți dintre care sunt șomeri pentru perioade lungi de timp și se luptă pentru a a avea acces la asistența medicală de bază și salubritate. Concluziile au fost făcute publice luni, de grupul non-profit Oxfam, într-un raport prezentat la Forumul Economic Mondial de la Davos din Elveția.

Biden va reimpune interdicția de călătorie COVID-19 pe care Trump a anulat-o în ultimele zile

Președintele Joe Biden a spus că va reimpune interdicția de călătorie COVID-19 pe care fostul președinte Trump o ridicase cîn ultimele 48 de ore rămase din președinție, au confirmat doi oficiali ai Casei Albe. Se așteaptă ca Biden să restabilească interdicția astăzi, luni, 25 ianuarie.

Ultimele ȘTIRI

Tranzacție de 55 milioane de lire sterline. Boohoo va cumpăra marca Debenhams. În preț nu se includ magazinele

Boohoo a confirmat luni că va cumpăra activele de proprietate intelectuală ale lanțului de magazine Debenhams pentru 55 de milioane de lire sterlin...

JTI - singura companie din Moldova, certificată de Top Employers Institute – Cel mai Bun Angajator (Top Employer) 8 ani la rând

Compania JTI este singura din țară, certificată 8 ani la rând, Cel mai Bun Angajator (Top Employer) în Moldova și la nivel european, de către Top E...

Virusul Inegalității: Un muncitor necalificat are nevoie de 10.000 de ani pentru a câștiga atât cât președintele Indiei a câștigat în o oră în pandemie

Pandemia de coronavirus a înrăutățit inegalitățile de venit existente între super-bogații din India și clasa de muncitori necalificați - mulți dint...

Biden va reimpune interdicția de călătorie COVID-19 pe care Trump a anulat-o în ultimele zile

Președintele Joe Biden a spus că va reimpune interdicția de călătorie COVID-19 pe care fostul președinte Trump o ridicase cîn ultimele 48 de ore ră...

Rutele 22, 10, 4, 8, 12 sau 24 sunt propuse pentru pilotarea taxării electronice

Rute cu peste 20 de unități de transport sunt propuse pentru pilotarea taxării electronice în transportul public din capitală.

Vezi toate știrile