Bani.md

Amenzi de peste 2 milioane de lei aplicate unei bănci din R. Moldova, în urma unui control. Au fost despistate încălcări

Amenzi de peste 2 milioane de lei aplicate unei bănci din R. Moldova, în urma unui control. Au fost despistate încălcări

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis aplicarea sancțiunii cu amendă față de B.C. „COMERȚBANK” S.A. și față de membrii Comitetului de conducere ai B.C. „COMERȚBANK” S.A., aflați în funcție în perioada supusă controlului, în sumă de 1 700 000.00 lei și, respectiv, în sumă de 551 602.42 lei.

De asemenea, s-a decis aplicarea sancțiunii sub formă de avertisment față de membrii Consiliului B.C. „COMERȚBANK” S.A., aflați în funcție în perioada supusă controlului.

Decizia a fost luată ca rezultat al controlului complex pe teren efectuat la această bancă, în cadrul căruia au fost constatate unele încălcări ale Legii instituțiilor financiare, actelor normative ale BNM și Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

În special, banca nu a respectat unele cerințe ale legislației cu privire la componența consiliului, prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, cerințele prudențiale referitoare la activitatea de creditare, concentrarea riscurilor (expunerile), efectuarea tranzacțiilor cu persoanele afiliate băncii, sistemele de control intern, cadrul de administrare etc.

În același timp, BNM menționează că Banca Comercială „Comerțbank” activează în regim normal și prestează toate serviciile propuse, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontare. Totodată, abaterile stabilite nu au dus la depășirea limitelor prudențiale și nu reprezintă un risc major asupra stabilității financiare.

Amintim că la 15 iunie BNM a anunțat despre aplicarea sancțiunii cu avertisment față de BC „EuroCreditBank” S.A.

Banca Națională avertizează „EuroCreditBank”! Au fost constatate încălcări ale legislației

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000