Bani.md

Andi Cristea, după Acordul dintre FMI și Guvernul de la Chișinău: Autoritățile din România și Comisia Europeană trebuie să grăbească reluarea suportului bugetar pentru Moldova

Andi Cristea, după Acordul dintre FMI și Guvernul de la Chișinău: Autoritățile din România și Comisia Europeană trebuie să grăbească reluarea suportului bugetar pentru Moldova
Foto: facebook.com/Andi Cristea

Președintele Delegației la Comitetul parlamentar de asociere UE-Moldova, Andi Cristea, salută faptul că Fondul Monetar Internațional a ajuns la o înțelegere cu guvernul de la Chișinău privind încheierea unui nou acord de cooperare. Europarlamentarul a scris următorul mesaj la acest subiect pe pagina sa de Facebook.

„Vorbim practic de un program de reforme economice susținut de un acord de finanțare in valoare de 179 de milioane USD pe durata următorilor trei ani, decizia finală urmând să vină în toamna acestui an, odată cu ședința bordului executiv al Fondului Monetar Internațional.

Este momentul ca Guvernul de la București să dea o gură de oxigen Guvernului Filip și să grăbească acordarea primei tranșe a împrumutului bilateral negociat, în valoare de 150 de milioane euro, având în vedere îndeplinirea condiționalităților de etapă de către Chișinău. Similar, Comisia Europeană va da undă verde pentru reluarea suportului bugetar al UE pentru Republica Moldova, atâta vreme cât Guvernul de la Chișinău asigură implementarea riguroasă a politicilor de asigurare a stabilității macroeconomice și financiare. Este o victorie de etapă a guvernului Filip și o confirmare a seriozității față de partenerii internaționali ai Republicii Moldova”, a menționat Cristea.

FMI a anunțat ieri seară că experții Fondului și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la un acord asupra unui program de reforme economice, susținute de un aranjament de finanțare pe 3 ani prin intermediul Mecanismului de finanţare extinsă (EFF) și Mecanismului extins de creditare (ECF).

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000