Bani.md

ANRCETI a extins spectrul frecvențelor ce pot fi utilizate liber de către deținătorii dispozitivelor de radiocomunicații cu rază mică de acțiune

ANRCETI a extins spectrul frecvențelor ce pot fi utilizate liber de către deținătorii dispozitivelor de radiocomunicații cu rază mică de acțiune

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a extins numărul benzilor de frecvențe pentru aplicațiile radio nespecifice, aplicațiile destinate detectării și acumulării de date, sistemelor de control al traficului rutier, aplicații care sunt utilizate de către persoane juridice și fizice care dețin dispozitive de radiocomunicații cu rază mică de acțiune (SRD – Short range devices). 

Prin acest act ANRCETI a operat modificări şi completări la hotărârea Consiliului de Administraţie al ANRCETI din 2 iunie 2009 cu privire la stabilirea categoriilor de frecvenţe radio a căror utilizare în Republica Moldova nu este supusă regimului de autorizare generală şi este permisă fără obţinerea unei licenţe de utilizare a canalelor/frecvenţelor radio sau a permisului tehnic. Acest exercițiu a fost efectuat în scopul actualizării hotărârii nominalizate și aducerii acesteia în conformitate cu ultimele modificări ale Reglementării tehnice “Parametrii tehnici de emisie ai dispozitivelor cu rază mică de acţiune”, operate prin Ordinul Ministrului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor nr.82 din 19.10.2015, și cu recentele recomandări ale Conferinţei Europene a Administraţiilor de Poştă şi Telecomunicaţii (CEPT).

Noua hotărârea a Consiliului stabilește benzile de frecvențe pentru 14 tipuri de dispozitive/echipamente de radiocomunicații cu rază mică de acțiune destinate aplicațiilor radio, frecvențe care pot fi utilizate liber pentru aplicațiile respective. Utilizatorii acestor frecvențe au obligația să  respecte specificațiile tehnice stabilite de Reglementarea tehnică “Parametrii tehnici de emisie ai dispozitivelor cu rază mică de acţiune”.

Dispozitivele cu rază mică de acţiune reprezintă o varietate de emiţătoare radio de mică putere, care funcționează în benzi de frecvenţe radio comune, utilizând frecvenţe nelicenţiate. Aceste dispozitive se utilizează pentru multiple aplicaţii radio, precum ar fi: alarmele, echipamentele pentru comunicaţii locale, dispozitivele pentru deschiderea uşilor, implanturile medicale, sistemele inteligente de transport, etc. De regulă, dispozitivele respective asigură o comunicare unidirecţională sau bidirecţională şi au o capacitate redusă de producere a interferenţelor.

Categoriile de frecvențe radio care pot fi utilizate liber de către deținătorii dispozitivelor nominalizate sunt stabilite în hotărârea din 17 martie curent a Consiliului de Administraţie al ANRCETI, care a fost aprobată în şedinţă publică la finele săptămânii trecute. Hotărârea va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000