ANRE discută cu experții privind achiziția energiei electrice. Ce acțiuni s-au întreprins în săptămâna curentă

21 Mai 2021, 09:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
21 Mai 2021, 09:51 // Actual //  Otilia Cotruța

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat despre participarea reprezentanților săi în cadrul a două ședințe cu reprezentanți din extern, ce au  vizat și subiecte ce țin de achiziția energiei electrice.

Potrivit ANRE, pe data de 19 mai 2021, Eugen Carpov, director al Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), a participat la Adunarea președinților autorităților de reglementare, membre ale Asociației Regionale a Reglementatorilor în domeniul Energetic (ERRA), care în acest an a avut loc în regim online.

Pe ordinea de zi a reuniunii au fost incluse mai multe subiecte, printre care privind acordurile de cumpărare a energiei electrice în regiune și impactul creșterii utilizării energiei regenerabile la nivel mondial. De asemenea, acest format al discuțiilor a oferit o oportunitate excelentă de informare reciprocă privind ultimele evoluții în domeniul de reglementare, dar și despre problemele existente în sectoarele electroenergetic și de gaze naturale.

La final, participanții au discutat aspecte ce țin de activitatea curentă a organizației și viitoarele programe care urmează să fie implementate în cadrul ERRA.

Totodată, în ziua următoare, pe data de 20 mai 2021, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a participat la a 19-a ședință internațională a experților din domeniul supravegherii energetice din cadrul statelor membre ale CSI. Echipa ANRE a fost condusă de Adrian Gorodenco, șef Departament supraveghere energetică.

Ședința a fost organizată de către serviciul de stat al Federației Ruse „ROSTEHNADZOR” cu participarea reprezentanților Republicii Moldova, Belarus, Azerbaidjan, Armenia, Tadjikistan, Uzbekistan și Kazahstan.

În cadrul ședinței au fost discutate mai multe subiecte și anume:

  • Organizarea activității de supraveghere energetică: experiențele naționale ale țărilor CSI și perspectivele;
  • Necesitatea armonizării progresive a documentelor normativ-tehnice cu privire la amenajarea și exploatarea instalațiilor electrice;
  • Dezvoltarea domeniului electroenergetic în vederea asigurării alimentării fiabile cu energie electrică a consumatorilor;
  • Îmbunătățirea sistemului de producere al întreprinderilor energetice utilizând instrumente moderne de digitalizare;
  • Sisteme și mijloace avansate de asigurare a siguranței personalului la efectuarea lucrărilor în instalațiile electrice.

În cadrul ședinței reprezentanții ANRE au prezentat progresele și activitățile desfășurate în anii precedenți, precum și ajustările cadrului legislativ și normativ efectuate drept urmare a angajamentelor asumate în cadrul Acordului de asociere cu UE și preluarea celor mai bune practici în domeniul supravegherii energetice.

„Majoritatea țărilor CSI au apreciat înalt progresele înregistrate de ANRE și au solicitat răspândirea acestor informații în cadrul structurilor și țărilor CSI, pentru un schimb activ de experiență în domeniu.”, se arată în cadrul unui comunicat de presă al ANRE.

Realitatea Live

26 Sept. 2021, 10:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Sept. 2021, 10:05 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Gigantul american de îmbrăcăminte sportivă Nike și gigantul de vânzare cu amănuntul Costco afirmă că se confruntă cu lipsuri de produse și cu întârzieri din cauza problemelor legate de lanțul de aprovizionare global, scrie BBC.

Nike a declarat că producția și livrarea pantofilor săi vor avea impact până în primăvara anului viitor, deoarece se luptă cu problemele de transport maritim și cu lipsa de lucrători din Asia.

Între timp, Costco a reimpus limite asupra articolelor precum hârtia igienică.

Se spune că clienții depozitează din nou pe fondul temerilor Covid, dar se luptă, de asemenea, să livreze bunuri către magazinele sale.

Joi, Nike a declarat că și-a redus perspectivele de vânzări pentru anul din cauza întreruperii continue.

“Nu suntem imuni la vânturile frontale ale lanțului de aprovizionare global care pun în discuție [producția] și mișcarea produselor în întreaga lume”, a spus directorul financiar Matthew Friend.

Timpul necesar pentru a-și aduce produsele din Asia în America de Nord s-a dublat, de la aproximativ 40 la 80 de zile. Nike a văzut, de asemenea, creșterea timpului de tranzit în America de Nord, Europa și Orientul Mijlociu și Africa din cauza „congestiei portuare și feroviare și a penuriei de forță de muncă”.

Costco – un comerciant cu amănuntul – a declarat joi că restabilește limitele la achizițiile de articole cheie, inclusiv role de toaletă, apă îmbuteliată și unele produse de curățare.

De asemenea, încearcă să găsească camioane, șoferi și containere de transport pentru a duce mărfurile la magazinele sale.

Vânzătorul cu amănuntul a închiriat chiar și trei dintre navele sale maritime pentru a muta produse între Asia și America de Nord în anul următor.

“Factorii care presează lanțurile de aprovizionare și inflația includ întârzieri în porturi, lipsa de containere, întreruperi Covid, lipsa diferitelor componente, materii prime și ingrediente, presiuni ale costului forței de muncă și lipsa camioanelor și șoferilor”, a declarat directorul financiar al Costco, Richard Galanti.

De când economiile s-au redeschis, comercianții cu amănuntul din întreaga lume s-au confruntat cu o întrerupere generalizată pe fondul creșterii cererii de importuri.

Mărci, printre care producătorul de jucării Hasbro și gigantul de îmbrăcăminte sport Adidas, au avertizat despre potențialele blocaje ale aprovizionării care intră în sezonul crucial de sărbători.

Și săptămâna trecută, un număr record de 73 de nave au fost nevoite să facă coadă în afara a două porturi majore din SUA, Long Beach și Los Angeles, în timp ce personalul portului s-a grăbit să elimine restanța. Înainte de Covid, era neobișnuit ca mai mult de unul să aștepte o dana.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală