Bani.md

ANRE scumpește din nou carburanții! Cum sunt calculate și explicate noile tarife

ANRE scumpește din nou carburanții! Cum sunt calculate și explicate noile tarife

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunță noile prețuri plafon pentru perioada 13- 26 iunie 2018,  și explică cum acestea sunt formate.

Astfel, în următoarele două săptămâni, prețurile de comercializare a produselor petroliere principale vor constitui:

  • 19,49 lei/litru pentru benzină (inclusiv: 9,23 lei/litru prețul conform cotațiilor, 3,76 lei/litru cota accizului, 3,25 lei/litru marja comercială specifică și 3,25 lei/litru TVA).
  • 17,41 lei/litru pentru motorină (inclusiv: 9,50 lei/litru prețul conform cotațiilor, 1,76 lei/litru cota accizului, 3,25 lei/litru marja comercială specifică și 2,90 lei/litru TVA).

ANRE scumpește din nou carburanții! Cum sunt calculate și explicate noile tarife

Tarifele de mai sus sunt mai mari decât cele stabilite la data de 15 mai și care sunt valabile până astăzi (benzina - 19,15 lei, motorina - 17,09 lei).

Pentru tarifele stabilie, ANRE oferă următoarele explicații:

În conformitate cu legea privind piața produselor petroliere, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul pentru benzină și motorină se calculează în baza cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești, reieșind din rata oficială medie de schimb a monedei naționale stabilită de Banca Națională a Moldovei în raport cu dolarul SUA pentru ultimele 14 zile calendaristice.

În perioada de referință (29 mai - 11 iunie) cotațiile medii Platts  s-au majorat cu 8,74 USD/tona pentru benzină (+1,23%) și 6,74 USD/tona pentru motorină (+1,02%).

Cursul mediu de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA a constituit 16,9016 lei/USD fiind în creștere cu 0,3118 lei (+1,88%). Astfel, majorarea cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești a constituit 0,34 lei/litru pentru benzină și 0,32 lei/litru pentru motorină inclusiv TVA.

Celelalte componente ale prețului plafon, în ultimele două săptămâni, au rămas nemodificate fiind compuse din cota taxei pe valoarea adăugată de 20%, cota accizului de 3,76 lei/litru pentru benzină și 1,76 lei/litru pentru motorină.

Marja comercială specifică de 3,25 lei/litru include:

  •  prima furnizorului rafinăriei;
  •  costurile de transportare şi de asigurare a produselor petroliere pe teritoriul altor țări;
  •  taxele pentru efectuarea procedurilor vamale şi plata pentru emisiile de poluanți;
  •  cheltuielile pentru convertirea valutei;
  •  cheltuielile de transportare, depozitare şi comercializare a produselor petroliere pe teritoriul țării (cheltuieli privind amortizarea activelor imobilizate cu destinație comercială; salariile, asigurarea socială și asigurarea medicală a angajaților; reparația curentă a imobilizărilor cu destinație comercială; cheltuieli legate de locațiunea imobilizărilor cu destinație comercială; cheltuielile de la obiectivele cu destinație comercială privind serviciile comunale, energia electrică, încălzirea etc; pierderi normative a produselor petroliere (perisabilitate);
  •  alte cheltuieli justificate şi necesare aferente activității de import şi de comercializare a produselor petroliere principale.
  •  profitul din activitatea comercializare cu amănuntul a produselor petroliere.

ANRE solicită consumatorilor care se vor confrunta cu situații, când prețurile de  comercializare cu amănuntul a carburanților aplicate de operatori vor depăși prețurile plafon stabilite de ANRE, să comunice aceste cazuri la linia verde a ANRE: +373 800 10 800.

Bani.md amintește că la 29 mai, ANRE a anunțat o nouă scumpire a carburanților. La 2 iunie, șoferii au ieșit în stradă să protesteze.

Pe 1 iunie, Pavel Filip a cerut explicații de la ANRE și a propus anularea ultimei decizii de majorare a tarifelor.

Ulterior, conducerea ANRE a dispus suspendarea ultimei decizii privind majorarea prețurilor la carburanți adoptată la 29 mai, până la analizarea sesizărilor primite la acest subiect, inclusiv de la Guvern și Parlament.

BENZINA, APROAPE DE 20 DE LEI! ANRE A MAJORAT DIN NOU PREȚUL LA CARBURANȚI

PAVEL FILIP CERE EXPLICAȚII DE LA ANRE ȘI PROPUNE SUSPENDAREA ULTIMEI DECIZII DE SCUMPIRE A CARBURANȚILOR

ULTIMA ORĂ! ANRE A SUSPENDAT DECIZIA DE MAJORARE A PREȚURILOR LA CARBURANȚI

Un grup de cetățeni au înregistrat și o petiție adresată Guvernului, prin care a cerut ca tarifele la carburanți să revină la 14-15 lei, iar Executivul a venit cu următoarele precizări: 

„GUVERNUL NU ARE ATRIBUȚII LA FORMAREA PREȚURILOR” - PRECIZĂRILE EXECUTIVULUI CU REFERIRE LA PETIȚIA ÎNAINTATĂ DE ȘOFERI

La 6 iunie, în centrul Chișinăului a avut loc un nou protest împotriva scumpirii carburanților. Șoferii au blocat intersecția bulevardului Ștefan cel Mare cu strada Pușkin, după care și-au parcat mașinile în Piața Marii Adunări Naționale. În fața protestatarilor a ieșit ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

UN NOU PROTEST ÎMPOTRIVA SCUMPIRII CARBURANȚILOR! GABURICI A PROPUS PENTRU MÂINE O ÎNTÂLNIRE CU CEI DE LA ANRE

A doua zi, la minister au avut loc discuții de clarificare între reprezentanții ANRE și grupul desemnat de cetățenii nemulțumiți de majorarea prețurilor la carburanți. S-a propus inițierea unui grup de lucru și s-a convenit ca reprezentanții desemnați de protestatari să efectueze propriile calcule în baza datelor oferite de ANRE și să vină cu propuneri concrete de modificare a Metodologiei de formare a prețurilor la carburanți.

Un grup de șoferi a discutat astăzi cu cei de la ANRE și MEI. Ce propuneri au fost făcute

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000