Bani.md

ANSA a verificat conținutul de pesticide din căpșunele producătorilor autohtoni. Care sunt rezultatele de laborator?

ANSA a verificat conținutul de pesticide din căpșunele producătorilor autohtoni. Care sunt rezultatele de laborator?

Direcția supravegherea unităților de producere a alimentelor de origine vegetală, ANSA a întreprins mai multe controale la producătorii de căpșuni din raioanele Soroca, Hîncești, Ialoveni, Călărași, Strășeni.

Au fost verificate corectitudinea aplicării tratamentelor cu produse de uz fitosanitar și fertilizanți, gestionării de către producător a registrelor de utilizare a produselor de uz   fitosanitar și fertilizanți, respectării termenilor de așteptare după aplicarea produselor de uz fitosanitar și fertilizanți;

De asemenea, au fost prelevate probe de căpșuni și transmise în laborator acreditat pentru a analiza prezența reziduurilor de pesticide. În fiecare probă de căpșuni au fost verificate 54 de substanțe active.

Urmare a rapoartelor de încercări de la laborator pentru probele de căpșuni, s-a constatat că în probele analizate de căpșuni nu au fost depistate limite maxime admisibile depășite ale reziduurilor de pesticide. Deci, ANSA subliniază că cetățenii pot consuma cu încredere căpșuni de la producătorii autohtoni.

Totodată, ANSA atenționează producătorii agricoli să respecte tehnologiile de cultivare a fructelor și legumelor, să nu facă abuz de utilizare a chimicalelor.  Controalele inopinate privind respectarea termenilor de așteptare după aplicare a produselor de uz fitosanitar și fertilizanți până la recoltare vor continua.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000