Bani.md

ANSP: Atât agenții economici, cât și clienții fie nu poartă mască, fie o poartă incorect

 ANSP: Atât agenții economici, cât și clienții fie nu poartă mască, fie o poartă incorect
Foto: mdnewsmedia.com

Atât agenții economici, cât și clienții fie nu poartă mască, fie o poartă incorect, a declarat vicedirectorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Vasile Gustiuc, inspector sef sanitar de stat, la un nou briefing de prezentare a evoluției situației epidemiologice. Oficialul a făcut aceste constatări în contextul prezentării celor mai frecvente încălcări admise în spațiile închise după relansarea activităților economice, menționând aici și aglomerația în unele entități.

Potrivit lui Vasile Guștiuc, pe parcursul ultimelor trei zile, au fost supuse evaluării 134 de obiective, inclusiv 90 de frizerii. Ca rezultat, a fost sistată activitatea a 12 obiective, fiind aplicate și amenzi de peste 90 de mii de lei.

Vicedirectorul ANSP a amintit că agenții economici care și-au reluat activitatea trebuie să efectueze obligatoriu termometria vizitatorilor, cu interzicerea accesului persoanelor cu stare febrilă și informarea acestora despre necesitatea consultării medicului. La fel, trebuie să instaleze în locuri vizibile dozatoare cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool pentru igiena mâinilor și să admită în instituții doar persoanele care sunt asigurate cu măști de protecție.

În  încăperi trebuie asigurată respectarea distanței fizice de cel puțin 1 metru, să fie monitorizată starea de sănătate a angajaților, inclusiv efectuarea termometriei, dar și asigurarea  acestora cu echipament de protecție.

Persoanele sunt sfătuite să evite locurile aglomerate, să păstreze distanța socială de minimum 1 metru, să se spele cât mai des pe mâini, să respecte eticheta tusei, la primele simptome de boală, precum: tuse, febră, să apeleze 112 și obligatoriu să poarte mască în spațiile publice închise. Masca trebuie să acopere atât nasul, cât și gura.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000