Bani.md

Anularea permisului de conducere, pentru șoferii prinși în stare de ebrietate. Ce modificări legislative se propun

Anularea permisului de conducere, pentru șoferii prinși în stare de ebrietate. Ce modificări legislative se propun

Șoferii care vor conduce vehicule în stare de ebrietate riscă să le fie anulat permisul de conducere, cu posibilitatea de a-l redobândi doar după susținerea a examenului auto sau după frecventarea, în anumite cazuri, a unor cursuri de instruire antialcoolică sau antidrog. Modificări în acest sens propune Ministerul Afacerilor interne, în cadrul unui proiect publicat pentru consultări.

Astfel, se propune modificarea Codului Penal, pentru ca încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport în stare de ebrietate se pedepsește cu amendă, ore de muncă în folosul comunității, dar și anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

De asemenea, în Legea privind siguranţa traficului rutier se propune introducerea unui articol nou: „Articolul 211. Anularea permisului de conducere”, prin stabilirea criteriilor care constituie temei de anulare.

Conform acestui articol, anularea de dreptul de a conduce mijloace de transport poate fi stabilită de instanţa de judecată pe un termen de la 3 la 5 ani, cu redobîndirea ulterioară a permisului de conducere.

Permisul de conducere anulat poate fi redobîndit, în condiţii generale, după decăderea temeiurilor de anulare a acestuia, la prezentarea unei dovezi în acest sens, susţinerea de către solicitant a examenului de calificare pentru obținerea permisului de conducere la autoritatea competentă, pe categorii şi subcategorii de vehicule solicitate, după frecventarea, în cazurile stabilite a unui curs de instruire antialcoolică şi antidrog.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000