Apa în Chișinău s-ar putea scumpi cu aproape 40%

10 Iun. 2024, 04:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Iun. 2024, 04:46 // Actual //  bani.md

Locuitorii municipiului Chișinău ar putea plăti cu aproape 40% mai mult pentru apă, în urma solicitării întreprinderii municipale Apă Canal Chișinău de ajustare a tarifului mediu la apă. Compania a depus cererea la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), propunând un tarif mediu de 22,22 lei pentru un metru cub de apă, ceea ce reprezintă o creștere de 37,6% față de tariful actual.

Apă Canal Chișinău își justifică solicitarea prin necesitatea reală de finanțare a cheltuielilor pentru a acoperi costurile operaționale la prețurile actuale. Conform companiei, cheltuielile includ:

– 3,6 milioane lei pentru gazele naturale.
– 34,4 milioane lei pentru reactivii folosiți la tratarea apei și epurarea apelor uzate.
– 5,69 milioane lei pentru energia termică.
– 15,97 milioane lei pentru serviciile de asfaltare.
– 2,52 milioane lei pentru serviciile de cleaning.

Consumul total prognozat de energie electrică pentru anul 2024 este de 77 milioane kWh, cu un consum tarifar estimat la 75,51 milioane kWh. Cheltuielile reale prognozate pentru 2024 sunt de 146,6 milioane lei, în timp ce cele incluse în calculul tarifelor sunt de 143,8 milioane lei, creând astfel un deficit artificial de circa 2,8 milioane lei din cauza reglementărilor ANRE privind apa care nu aduce venit.

Devierile tarifare totale, calculate fără corecția redevenței și insuficiențele pentru plata serviciului datoriei pe împrumuturile investiționale, constituie 152,9 milioane lei. Această sumă reflectă diferențele dintre cheltuielile reale și cele aprobate în cadrul tarifelor actuale.

În prezent, tariful la apă și canalizare este de 15,30 lei pentru consumatorii casnici și de 24,46 lei pentru consumatorii non-casnici, tarife majorate deja la începutul anului 2023 cu 43%. Noua ajustare propusă va adăuga presiune financiară asupra locuitorilor și firmelor din Chișinău.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

17 Ian. 2025, 16:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Ian. 2025, 16:33 // Actual //  bani.md

Conducerea Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a avut, pe 16 ianuarie 2025, o întrevedere oficială cu noul ambasador al Republicii Islamice Pakistan în Republica Moldova, E.S. Muhammad Arshad Jan Pathan, cu prilejul vizitei de prezentare.

În cadrul întâlnirii, Sergiu Harea, președintele CCI a RM, a evidențiat importanța extinderii cooperării economice între cele două țări, punând accent pe agricultura și industria alimentară. Harea a subliniat deficiența semnificativă a exporturilor moldovenești către Pakistan și a menționat oportunitățile de dezvoltare ale acestui sector.

„Acesta reprezintă o oportunitate deosebită pentru companiile pakistaneze de a identifica parteneri de afaceri din Republica Moldova. În acest context, cele două state ar trebui să colaboreze pentru a găsi un cadru optim de schimb de informații și pentru a sprijini finanțarea proiectelor comune, punând în valoare potențialul economic al ambelor țări. De asemenea, există oportunități semnificative în domenii economice, în care Republica Moldova se remarcă, cum ar fi industria textilă, sectorul agro-alimentar, tehnologia informației și telecomunicațiile, care pot contribui substanțial la aprofundarea relațiilor bilaterale’’, a declarat Sergiu Harea, potrivit unui comunicat al Instituției Camerale.

Președintele CCI a RM a invitat Ambasada Pakistanului și Camera de Comerț și Industrie din Pakistan să participe la Expoziția Națională „Fabricat în Moldova”, care va avea loc între 29 ianuarie și 2 februarie 2025. Harea a declarat că acest eveniment va facilita identificarea partenerilor de afaceri din Moldova și va sprijini colaborarea economică bilaterală.

Ambasadorul E.S. Muhammad Arshad Jan Pathan a apreciat invitația și a evidențiat oportunitățile semnificative pentru antreprenorii pakistanezi în sectorul agricol, subliniind interesul pentru extinderea colaborării și în alte domenii, cum ar fi apărarea și energia.

În continuare, Sergiu Harea a prezentat activitatea CCI a RM și a propus semnarea unui Memorandum de Colaborare între camerele de comerț pentru a intensifica colaborarea bilaterală, incluzând informarea reciprocă privind evenimentele economice și comerciale și facilitarea oportunităților comune de afaceri.

Relațiile diplomatice dintre Republica Moldova și Republica Islamică Pakistan au fost stabilite la 16 februarie 1992. În timp, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a organizat mai multe evenimente, printre care: întrevederea din februarie 2019 cu E.S. Dl. Safdar Hayat, Ambasador al Republicii Islamice Pakistan în R. Moldova și Forumul Economic Moldova-Pakistan, organizat în martie 2017 la Chișinău, cu participarea a 44 de companii moldovenești și 12 companii pakistaneze.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală