Bani.md

Apel public către părinți: NU colectați taxe ilegale în instituțiile de învățământ (VIDEO)

Apel public către părinți: NU colectați taxe ilegale în instituțiile de învățământ (VIDEO)

La început de un nou an școlar, elevii și mai ales părinții, sunt atenționați să nu colecteze taxe ilegal în instituțiile de învățământ. Mesajul vine din partea asociațiilor obștești Părinți solidari, Centru de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), CNA Studențesc și alți semnatari. Aceștia atrag atenția și asupra salarizării ilegale a unor angajați (paznici, deriticători, bucătari, personal didactic și chiar directori) prin constrângere și intimidare, în unele cazuri, precum și, hărțuirea elevilor și părinților.  

Reprezentantele asociaților solicită informarea regulată a părinților și cadrelor didactice de către autoritățile de profil, în privința ilegalității colectării taxelor informale în structură financiară piramidală și atenționarea referitor la sancțiunile de care sunt pasibile, scrie realitatea.md.

Ala Revenco, reprezentanta AO Părinți solidari, consideră că este necesară o transparentizare a resurselor publice alocate, precum și din alte surse către instituțiile de învățămînt și publicarea raporturilor trimestriale privind faptele de coruptie sesizate și sancţiunile disciplinare aplicate la nivelul sectorului educaţional legate de fapte de corupţie, precum și întocmirea propriilor rapoarte, alternative celor oficiale, pentru atragerea atenției la nivel național și internațional asupra fenomenului endemic de corupție. Ea îndeamnă la solidaritate și colaborare în acest sens.

Olga Bîtcă, reprezentanta AO CReDO, solicită autorităților reacționarea adecvată, conform unei practici uniforme la plângerile părinților și solicită instituirea Consiliilor de Etică ale instituțiilor care ar examina pe intern astfel de plângeri, ale organelor colegiale de supraveghere a gestiunii resurselor alocate și colectate legal, precum și autorităților de resort, finisarea elaborării și votării legii privind protecția avertizorilor de integritate și instituirii unui canal oficial de avertizare, cu opțiunea reală de protecție a anonimității și recepționării plângerilor și prelucrării informațiilor parvenite.

Sanda Sandu, reprezentanta CNA Studențesc, consideră necesară consolidarea transparenței în procesul  utilizării fondurilor extrabugetare de către instituțiile de învățământ, eficientizarea rolului reprezentanților părinților și elevilor în prevenirea și lupta contra corupției sistemice din mediul educațional. Solicităm crearea unei platforme deschise de colaborare dintre societatea civilă de profil, instituțiile statului și cele educaționale cu scopul de a genera discuții și dezbateri privind integritatea și transparența sistemului educațional din RM și de a crea un set de mecanisme efective care urmează a fi aplicate de către stakeholders.

În contextul celor menționate, reprezentantele asociațiilor își exprimă grija cu privire la diversificarea tipurilor de taxe informale, apariția unor noi taxe, lipsa transparenței în instituțiile de învățământ, precum și inexistența protecției efective a avertizorilor.

Semnatarii solicită tuturor factorilor de decizie luarea măsurilor reale și efective de prevenire și luptă împotriva corupției și asigurarea unui sistem educațional integru și transparent.

Astfel, a fost lansat un Apel:

- la respectarea cadrului legal și principiului de aderare benevola în activitatea asociațiilor obștești a părinților, întru susținerea dezvoltării instituțiilor de învățămînt, sesizarea oportunităților de autofinanțare, precum desemnarea a 2 %;

- la parteneriat și integritate întru construirea unui sistem educațional liber de corupție, inclusiv cu scopul instituirii asociațiilor părintești locale, regionale și nationale, în perspectivă; 

- către personalul didactic la resprectarea prevederilor Codului Educației, Codului de Etică al cadrului didactic, neadmiterea implicării în procesul de colectare a taxelor informale și evitarea intimidărilor, hărțuirilor și constrîngerilor de achitare a taxelor informale sau aderare la asociațiile obștești ale părinților.

- către părinții responsabili, grupurile de inițiativă și asociațiile obștești la prezentarea, cât și solicitarea de informații pe lângă organizații și experți specializați, inclusiv prin intermediul colaborării cu scopul de a întocmi rapoarte alternative și dezvolta parteneriate;

Reprezentantele asociațiilor îndeamnă părinții la denunțarea cazurilor de corupție în sistemul de educație pe canalul informal al societății civile și cele oficiale existente:

Contactele: parintisolidari@gmail.com, pagina Facebook - Parinti Solidari în calitate de linie fierbinte temporară

Linia fierbinte existentă CNA: 0 800 55555, on-line www.cna.md

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000