Bani.md

APP va lua în proprietate 144 de întreprinderi de stat și cotele părți din 72 de societăți pe acțiuni

APP va lua în proprietate 144 de întreprinderi de stat și cotele părți din 72 de societăți pe acțiuni

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi o hotărâre privind trecerea a 144 de întreprinderi de stat și a cotelor părți din 72 de societăți pe acțiuni din proprietatea ministerelor în cea a Agenției Proprietății Publice. Între acestea – și Întreprinderile de Stat Calea Ferată din Moldova (CFM), MOLDATSA,  Air Moldova, Gările şi Staţiile Auto, Hotelul Zarea, cotele părți din Societățile pe Acțiuni Tutun-CTC, Vinuri-Ialoveni, Basarabia-Nord, Hotelul Chişinău, MOLDTELECOM și altele. 

„Un șir de instituții urmează să fie reorganizate, să fie comasate, să fie transformate în instituții publice. Pentru început, trecem tot la APP, astfel încât cât mai repede să ne putem apuca de administrarea acestor întreprinderi, de crearea unui management eficient și, în paralel, reorganizarea sau transformarea va fi făcută foarte repede", a spus premierul.

Angajații de la CFM nu și-au primit salariile de 3 luni, datoriile ajungând până la 100 milioane lei. Ieri, în cadrul unei ședințe de lucru la Guvern, premierul a criticat conducerea Căii Ferate din Moldova pentru managementul ineficient al întreprinderii și a dat indicații ca, în cel mai scurt timp, să fie stinse datoriile la salarii, să fie optimizate cheltuielile și să fie reorganizată strategic întreprinderea.

În cadrul ședinței de astăzi a Guvernului, prim-ministrul a solicitat ministerelor să ofere tot sprijinul în procesul de transferare și reorganizare a întreprinderilor:

„Să acordăm tot suportul, pentru că dacă nu luăm așa decizii, vor fi tergiversări și mai mari. De acest lucru sunt interesați mulți dintre cei care lucrează la întreprinderi, dar și în instituțiile pe care le reprezentați".

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000