Aproape 300 de mii de tone de fructe moldovenești ar putea fi exportate în spațiul CSI

Fructele moldovenești expuse la Moscova. Sute de tone de fructe ar putea fi exportate în spațiul CSI

Fructele din Moldova au captat și în acest sezon interesul piețelor din spațiul CSI, unde ar putea fi exportate sute de tone de fructe autohtone. Asta după ce 10 membri ai Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct” au participat  în perioada 22-25 septembrie la una dintre cele mai mari expoziții – „WorldFood Moscow”. Evenimentul, desfășurat în capitala Federației Ruse, a atras peste 20 mii de vizitatori, interesați de fructele autohtone precum merele, prunele, strugurii de masă dar și conservele din fructe și legume.

Aproape 300 de mii de tone de fructe moldovenești ar putea fi exportate în spațiul CSI

Participarea țării noastre la „WorldFood Moscow” se înscrie în planul anual de acțiuni elaborat de Agenția de Investiții (AI), care oferă platforme și instrumente practice pentru exporturi de calitate, inclusiv prin prezența la cele mai mari expoziții de profil din lume.

Rodica Verbeniuc, director general, Agenția de Investiții din Moldova: „AI este promotoarea produselor made in Moldova pe piețele externe și implementează politici naționale de facilitare a exporturilor. În ultimii doi ani, circa 150 de companii au participat la expoziții internaționale, au fost semnate peste 220 de contracte, iar în urma participărilor, exporturile au generat circa 11 milioane de euro. Pentru Republica Moldova, piața Federației Ruse este una dintre principalele piețe de export a fructelor autohtone. De aceea am susținut participarea țării noastre 3 ani consecutiv, la expoziția WorldFood Moscow, pentru a valorifica această oportunitate importantă, care va asigura exportul fructelor moldovenești.”

Aproape 300 de mii de tone de fructe moldovenești ar putea fi exportate în spațiul CSI

În perioada pandemiei mai multe evenimente de acest fel au fost anulate, de aceea desfășurarea în mod tradițional a expoziției „WorldFood Moscow” ar putea genera, în condiții de secetă, exporturi de circa 200 de mii tone de mere, 30 de mii tone de prune și 40 de mii de tone de de struguri de masă moldovenești.

Iurie Fală, director executiv, Moldova Fruct: „Participarea la această expoziție internațională are un rol important pentru a arăta potențialilor clienți ce sortiment de fructe proaspete și procesate avem. Pe lângă faptul că noi promovăm fructele, promovăm și țara noastră ca furnizoare de fructe. Totodată, la expoziție am putut comunica cu clienții pe care deja îi avem, dar și să stabilim contacte noi, chiar dacă pandemia a influențat negativ fluxul de vizitatori. Astfel, au fost potențiali clienți preponderent din regiunile Rusiei, iar circa 100 de vizitatori s-au arătat interesați de fructele autohtone.”

„WorldFood Moscow” este vizitată tradițional de reprezentanți ai tuturor rețelelor de comerț din Rusia, Kazahstan, Mongolia, Belarus – piețe tradiționale pentru fructele moldovenești. Expoziția reprezintă o platformă de comunicare dintre exportatori și importatori, o posibilitate de a analiza și a face cunoștință cu cerințele și tendințele pieței, dar și a stabili noi parteneriate.

Conform unui raport al organizatorilor, în anul 2019, 81% dintre participanții la „WorldFood Moscow” și-au găsit noi clienți și parteneri, iar 95% au considerat expoziția importantă pentru mediul de afaceri. De asemenea, fructele și legumele au fost în Top 5 produse de interes pentru vizitatori.

Alte stiri

Mii de euro „direct în buzunar”! Despre schema de la Ambasada RM la București. MAEIE zice de un bănuit, CNA de „mai mulți”

CNA investighează o schemă de corupție la Ambasada Republicii Moldova al București. Potrivit unui comunicat de presă al Centrului, „mai mulți foști angajațiai Consulatului sunt cercetați penal pentru abuz în serviciu”.

Euro - 20 de lei și 16 bani. Leul moldovenesc s-a apreciat la final de săptămână

Leul moldovenesc se apreciază în raport cu moneda unică europeană. Banca Națională a Moldovei a stabilit pentru astăzi, 23 octombrie, un curs de 20 de lei și 16 de bani pentru un euro, o valoare în scădere cu patru bani, față de cea înregistrată ieri, 22 octombrie.

Putin, despre RM înainte de alegeri: „Nicăieri, cu excepția pieței rusești, producția moldovenească nu este solicitată”. Statistica spune altceva

Vladimir Putin a declarat că sectoarele economiei Republicii Moldova sunt atât de legate de Rusia încât „nu pot exista în mod normal”. Potrivit liderului rus, nicăieri, cu excepția pieței rusești producția moldovenească nu este solicitată. Declarația a fost făcută ieri, 22 octombrie, la o ședință a Clubului internațional de discuții „Valdai”. Asta în contextul în care, potrivit ultimelor date statistice, în Rusia ajung doar 10% din exporturile moldovenești.

Ultimele ȘTIRI

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane...

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

Vezi toate știrile