Bani.md

Armașu: Bugetul ar putea fi votat miercuri de Executiv. S-a întârziat pentru a obține certitudinea că vom beneficia de suportul partenerilor externi

Armașu: Bugetul ar putea fi votat miercuri de Executiv. S-a întârziat pentru a obține certitudinea că vom beneficia de suportul partenerilor externi
Foto: captură video realitatea.md

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2016 este pe ultima sută de metri, înainte de a fi aprobat de Guvern. O spune ministrul Finanțelor Octavian Armașu, în cadrul unui interviu pentru realitatea.md. Potrivit lui, documentul urmează a fi aprobat săptămâna viitoare în cadrul ședinței de Guvern.

Urmăriți AICI interviul integral.

„Pentru săptămâna viitoare avem convocată ședința Comisiei de tripartide cu sindicatele și patronatele ca să dezbatem proiectul bugetului și miercuri ne propunem să aprobăm proiectul legii bugetului în Guvern, după care să fie transmis în Parlament spre aprobare.”, a declarat Armașu. 

Ministrul consideră „că nu vor fi probleme la aprobarea acestuia. Asupra lui s-a lucrat mult.”

Cât despre întârzierile cu referire la aprobarea bugetului de stat, Armașu spune următoarele:

„Întradevăr, venim cu rețineri, dar poate ar fi cazul să spunem de ce anume s-a reținut. Nu ar fi cazul unor probleme politice sau tehnice. Bugetul prevede o componentă de finanțare externăsub formă de granturi și sub formă de credite și înainte de a ieși în Parlament și a aproba acest proiect de buget, am vrut să avem o certitudine cât de cât că această finanțare va fi.”

După cum spune Armașu, pe parcursul ultimelor luni au avut loc mai multe discuții cu partenerii de dezvoltare și la Bruxelles, și la București, și ultima cu Fondul Monetar Internațional. „Avem certitudinea că mergem pe calea cea dreaptă și până la urmă Republica Moldova va beneficia de suport partenerilor de dezvoltare. Astfel, noi putem să venim în Parlament cu proiectul Bugetului”, a declarat ministrul Finanțelor. 

PROIECT: BUGETUL MOLDOVEI ÎN 2016 VA FI DE 31,378 MILIARDE DE LEI, CU UN DEFICIT DE 3,2% (DOC)

Bani.md precizează că în nota informativă a proiectului bugetului de stat pentru 2016 se spune: „Conform acordurilor încheiate cu donatorii externi, intrările din granturi la bugetul de stat în 2016 se prevăd în sumă de 3,655 miliarde de lei, ceea ce în raport cu veniturile totale constituie 11,6%. Această sumă include granturi pentru susţinerea bugetului în sumă de 2,746 miliarde de lei (echivalentul a 130,1 milioane de dolari SUA), granturi pentru finanţarea proiectelor din surse externe – 909,4 milioane de lei (echivalentul a 43,0 milioane de dolari SUA)”. 

Conform destinației, în anul 2016, granturile pentru realizarea proiectelor finanțate din surse externereprezintă 24,9% din suma totală planificată a granturilor, iar pentru susținerea bugetului - 75,1% din suma totală prognozată a granturilor externe. În funcție de donator, granturile de la guvernele altor state reprezintă doar 6,7 la sută, restul fiind oferite de organizațiile internaționale – 93,3 la sută.

Pentru anul 2016, principalul donator va fi Comisia Europeană, din contul căreia vor fi valorificate mijloace financiare în sumă totală de 2 704,2 mil. lei (echivalentul a 128,2 mil. dolari SUA) ceea ce reprezintă o pondere de 74,0% din totalul intrărilor de granturi externe. Totodată, 95,8% din volumul granturilor din partea Comisiei Europene vor fi destinate pentru susținerea bugetului, iar 4,2% vor fi destinate realizării proiectelor finanțate din surse externe.

Pentru anul 2016,  se planifică acordaea de către Comisia Europeană a unei finanțări sub formă de granturi externe pentru susținerea bugetului în sumă de 2590,0 mil. lei (echivalentul a 113,6 mil. euro). Granturile care nu au fost debursate în anul 2015, pe motivul suspendării finanțării din partea partenerilor de dezvoltare se preconizează a fi debursate în anul 2016 după încheierea unui acord cu FMI privind politicile economice și financiare.

Suportul bugetar extern în formă de granturi din partea Comisiei Europene (cu excepția proiectelor finanțate din surse externe), inclus în partea de venituri, descifrat pe programe se prezintă în continuare:

Intrările de granturi din partea Guvernului României se estimează în sumă de 159,7 milioane de lei, dintre care  156,1 milioane de lei pentru susținerea bugetului de stat, și anume 80,0 milioane de lei pentru gazoductul Ungheni Chișinău și 76,1 milioane de lei pentru instituții publice. Ponderea granturilor din partea Guvernului României în totalul granturilor e de 4,4 la sută.

Structura intrărilor de granturi externe ale bugetului de stat, pe principalii donatori pentru anul 2016, se prezintă în graficul ce urmează:

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000