Bani.md

Armaşu: Pentru a obţine o nouă tranşă din partea FMI este nevoie de un guvern plenipotenţiar

Armaşu: Pentru a obţine o nouă tranşă din partea FMI este nevoie de un guvern plenipotenţiar

Pentru ca o nouă misiune a Fondului Monetar Internaţional să vină în Republica Moldova şi pentru ca să fie agreate anumite acţiuni şi debursată următoarea tranşă din parte FMI, este nevoie de un guvern plenipotenţiar la Chişinău. Declaraţia aparţine guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei, Octavian Armaşu, transmite IPN.

„Se ajunge la politic pentru a avansa în continuare cu programul FMI. Pentru a avea o misiune de evaluare în baza căreia să agreăm anumite acţiuni şi să primim următoarea tranşă, este nevoie de un guvern plenipotenţiar. Probabil, după ce va fi formată majoritatea parlamentară şi numit un guvern, vom avea o nouă vizită a FMI care va veni cu o misiune plenipotenţiară pentru a stabili paşii următori şi pentru a debursa următoarea tranşă”, a declarat Octavian Armaşu în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.


Guvernatorul spune că la Chişinău a fost recent o misiune a FMI şi pare că toată lumea să fie mulţumită de evoluţia BNM. „Noi am reuşit să mergem mai departe cu transparentizarea acţionarilor. Vom fi în căutarea de investitori noi pentru unele bănci”, a adăugat Octavian Armaşu.

În ceea ce priveşte raportul Kroll II, care se referă la frauda bancară, Octavian Armaşu spune că acesta a fost ridicat de la BNM imediat după ce a fost prezentat de compania externă şi Banca Naţională nu deţine acest raport. Guvernatorul afirmă că din creditul de urgenţă acordat Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank, până la ora actuală s-au achitat peste două miliarde de lei care vin, atât din lichidarea activelor băncilor, cât şi din vânzarea activele unor persoane condamnate.

Totodată, guvernatorul BNM susţine că Republica Moldova are acum un cu totul alt sistem bancar decât acum cinci ani. „Noi avem bănci bine capitalizate. Bănci, în marea lor majoritate, cu investitori transparenţi. Noi avem 90% din acţiunile băncilor deţinute de investitori europeni, avem un cadru normativ absolut nou”, notează Octavian Armaşu. Potrivit lui, BNM supraveghează băncile comerciale, iar acestea din urmă sunt în mâini bune.

Potrivit lui, creditele neperformante sunt la un nivel acceptabil care este în scădere. Dinamica este pozitivă şi datorită faptului că se majorează portofoliile de credite la bănci. „Astăzi, majoritatea creditelor neperformante care sunt pe bilanţul băncilor sunt încă cele care au fost moştenite din trecut. Credite neperformante noi se acumulează într-o sumă destul de modestă”, a precizat Octavian Armaşu.

Octavian Armaşu spune că la ora actuală inflaţia în Republica Moldova este mai mică decât ţinta, dar în lunile următoare se va înregistra o creştere, astfel încât media anuală să fie de aproape 5%. Creşterea inflaţiei, menţionează guvernatorul, este generată, în mare măsură, de anumite ajustări la tarife. „Nu este nimic îngrijorător, este un lucru firesc. Politicile noastre sunt îndreptate spre faptul ca, după acest ciclu, inflaţia să revină la ţinta pe care ne-o propunem de 5%”, a mai adăugat Octavian Armaşu.

De asemenea, guvernatorul a subliniat că la ora actuală nu există probleme legate de lichidităţi în sistemul bancar. Potrivit lui, există chiar exces de lichidităţi, doar că majoritatea lor este pe termen scurt.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000