(update) Armele cu care Armenia a tras spre Azerbaidjan ar fi fost transportate prin Moldova. Reacția ZEL „Ungheni-Business”

Armamentul cu care timp de patru zile Armenia a tras focuri de armă spre Azerbaidjan ar fi fost transportat atacatorilor prin Republica Moldova, scrie Deschide.md.

UPDATE ZEL „Ungheni-Business” reacționează: Nu au fost tranzitate/importate/exportate mărfuri prohibite în Armenia.

Armamentul cu care timp de patru zile Armenia a tras focuri de armă spre Azerbaidjan ar fi fost transportat atacatorilor prin Republica Moldova, scrie Deschide.md. 

Minval.az a publicat un material unde descrie modalitatea prin care armamentul de proveniență sârbă a ajuns în Armenia, accentuând o noutate descoperită în cadrul investigației și anume tranzitul armamentului prin Republica Moldova, fiind folosite ZEL „Ungheni-Business” și Portul Giurgiulești.

Potrivit sursei citate, „o parte din obuzele lansate de Forțele Armate ale Armeniei în cadrul atacurilor din perioada 12-16 iulie, la Tovuz, au fost achiziționate din Serbia.

Deși oficialii din Serbia au încercat inițial să nege acest fapt, au ieșit la iveală documente care confirmă livrarea un lot mare de arme și muniție de diferite calibre, inclusiv lansatoare de grenade și mitraliere către armata Armeniei.

Mass-media sârbă a confirmat că „Vektura Trans” a exportat în Armenia un număr mare de arme produse la uzinele specializate de armament „Krusik" din Valjevo, „Pervaya Pjatiletka” de la Trstenik și „Oruzheynaya Zastava” din Kragujevac.

În perioada 13-15 iulie 2020, armele de la aceste uzine sârbe au fost trimise cu avioane marfare de pe aeroportul „Constantin cel Mare” din Niș (Serbia) pe un aerodrom de lângă Erevan.

Până la acel moment, în 2019, au existat 16 zboruri cu armament sârb, care au fost trimise în Armenia de pe aerodromurile de lângă Belgrad și Niș.

Cu toate acestea, în vânzarea de arme către Armenia de către Serbia, la suprafață a ieșit un fapt grav, mai regretabil și surprinzător”, accentuează autorul - Elshad Mammadli.

„Astfel, lansatoare de grenade, mitraliere, lansatoare de rachete și rachete achiziționate din septembrie 2019 până în vara anului 2020 de la uzina Krusik, situată la Valjevo, st. Vladika Nikolay, 59, care au fost folosite de armata armenească împotriva Azerbaidjanului în perioada 12-16 iulie, au fost livrate prin Moldova.

Adică, armele și munițiile au fost vândute inițial unei companii înregistrate în Zona Economică Liberă „Ungheni-Business". Apoi, armamentul a fost transportat pe cale aeriană din Serbia în Moldova, iar după reînregistrarea acestora în zona economică liberă „Ungheni-Business”, a fost livrat în Portul Internațional Liber Giurgiulești din Moldova. Din acest port, armele au fost trimise pe mare spre Georgia și pe uscat în Armenia, cu documente ștampilate de Vama moldovenească.

După cum au arătat investigațiile în această direcție, cu ajutorul companiilor moldovenești din Zona Economică Liberă, armele au ajuns în Armenia nu numai din Serbia, dar și din alte țări. Menționăm că presa internațională a relatat deja scandalurile politice din mai multe țări în legătură cu acest fapt”.

De asemenea, autorul susține că este regretabil faptul că „și Moldova pretinde că este o țară prietenă pentru Azerbaidjan și suferă, de asemenea, de separatism și, în acest sens, Chișinăul primind întotdeauna sprijinul Baku, la fel ca și Serbia. De asemenea, această țară a primit întotdeauna asistență economică și umanitară. Chiar și în perioada pandemiei, statul Azer și ambasada au oferit sprijin material și umanitar considerabil pentru măsurile de combatere a coronavirus din Moldova.

Conducerea Moldovei ar trebui să se gândească serios la motivul pentru care închide ochii și permite pe teritoriul său transportul secret al armelor în Armenia. Care este interesul?

În același timp, în articol se menționează că în perioada provocărilor recente din partea Armeniei împotriva Azerbaidjanului, cetățenii azeri care locuiesc în străinătate au organizat acțiuni în sprijinul armatei naționale și al comandantului-șef suprem. În Moldova însă, armenii au atacat și pe cetățenii azerii care participau la un marș pașnic de susținere a țării sale”.

„În timpul mitingului, a fost cunoscut faptul că printre cei care au organizat provocări împotriva azerilor și i-au atacat, s-au numărat deputatul Parlamentului Republicii Moldova de origine armenească Hayk Vartanian și consilierul președintelui Republicii Moldova, Ernest Vardanyan”, menționează autorul.

Amintim că timp de patru zile, începând cu data de 12 iulie, Armenia a tras focuri de armă spre Azerbaidjan. Potrivit surselor azere, partea armeană s-a pregătit din timp de atacul de la Tovuz, importând armele tocmai din Serbia. Atunci se știa doar despre faptul că armele ar fi ajuns în Armenia din Georgia, țara de origine fiind Serbia.

Alte stiri

Cel mai unic iaht explorator din lume ar putea fi al tău pentru 12 milioane de dolari (FOTO)

Nu, nu este un concept de iaht. Este un trimaran eficient din punct de vedere energetic, din viața reală. Acesta navighează pe mări din 2012 și poate fi al tău contra sumei de 12 milioane de euro. De fapt, este posibil să fi văzut nava în porturile din întreaga lume, unde a atras întotdeauna atenția.

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

Facebook elimină limita de text de pe imaginile pentru reclame

Facebook nu va mai avea o limită pentru cantitatea de text a unei imagini - reclame, care reprezintă în prezent 20% din întregul spațiu creativ. Anunțurile cu bannere care conțin mai mult de 20% din text nu vor mai fi dezavantajate atunci când participă la licitație, potrivit unui post pe Twitter. al expertului în social media Matt Navarra.

Consumatorii de vin din România vor putea beneficia de 100 de excursii gratuite la cramele din Moldova

Consumatorii de vin vor putea beneficia de 100 de excursii gratuite la cramele din Republica Moldova, în campania “Vin în Moldova”, inițiată de Wine of Moldova împreună cu Carrefour România.

Ultimele ȘTIRI

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

MAIB micșorează ratele dobânzii la creditele pentru afaceri acordate din resursele internaționale de finanțare

Moldova Agroindbank continuă să fie alături de clienți, sprijinindu-le afacerile și planurile antreprenoriale prin măsuri consolidate de susținere,...

Vezi toate știrile