Asta da viață de câine: Un medic a construit un sătuc pentru câini unde sunt răsfățați pe deplin (FOTO)

17 Iun. 2021, 06:00
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Realitatea.md
17 Iun. 2021, 06:00 // Oameni şi Idei //  Realitatea.md

De mai bine de câțiva ani, Radosław Fedaczyński, un medic veterinar din Polonia, are un vis care e pe cale să devină realitate. Bărbatul vrea să construiască un sătuc pentru câini fără adăpost, în care prietenii noștri patrupezi să se simtă la fel de bine ca într-o casă adevărată. Sună ambițios și pretențios, dar tânărul veterinar nu are de gând să se dea bătut. Până la urmă, e vorba de viața și confortul celui mai devotat animal din lume.

Sătucul este situat în orașul Przemyśl din sud-estul Poloniei și se află în apropierea unui centru de reabilitare pentru animale, unde muncește Radosław. Acesta dezvăluie că întotdeauna l-a întristat faptul că animalele fără adăpost trebuie să stea după gratii, pe bucăți subțiri de carton, care îi separă de podeaua rece ca gheața. Și speră că inițiativa sa va inspira alte persoane din întreaga lume să lanseze sau să susțină astfel de proiecte.

Câinii sunt hrăniți, îngrijiți și petrec timpul în compania voluntarilor iubitori de animale. În acest mod, pe lângă condiții decente de viață, câinii au posibilitatea să se adapteze la compania altor persoane, la condiții de casă, astfel încât adopția lor să decurgă mult mai ușor.

Ar fi grozav dacă în viitor toate adăposturile pentru animale s-ar transforma în astfel de așezări. La urma urmei, chiar și acei patrupezi care nu vor reuși să-și găsească o nouă familie, vor găsi una aici, aproape de oameni, în condiții decente de viață.

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 09:18
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Iul. 2021, 09:18 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Un start-up cofondat de un român și premiat de Elon Musk lansează primul spațiu de testare hyperloop din Europa. Startupul lui Denis Tudor, Swisspod, este o soluție pentru sistemul de transport propus și de Musk: tuneluri prin care se va merge cu viteze foarte mari. Potrivit companiei, capsulele Swisspod vor putea transporta pasagerii de la Geneva la Zurich, adică o distanță de peste 270 de kilometri, în doar 17 minute, scrie Digi24.

Denis Tudor este licențiat în microelectronică și nanotehnologii la Facultatea de Electronică din București și este doctorand la Lausanne, în Elveția.

„Este vorba despre un tub vidat în care se lansează capsule la viteze foarte mari, aproape supersonice, iar propulsia constă într-o tehnologie care implică câmpuri electromagnetice. Practic, se trimit capsule la viteze foarte mari printr-o soluție care este fără contact: există un motor de propulsie care generează niște câmpuri magnetice și se propulsează niște viteze foarte mari înăuntru”, a explicat Denis Tudor.

O soluție mai rapidă decât avionul și cu un consum de șase ori mai mic decât o mașină electrică

El a subliniat că acesta este o soluție cu 50 la sută mai rapidă decât avionul, dar primul avantaj al hyperloop-ului nu este neapărat viteza, ci consumul de energie.

„Consumul de energie, comparat cu o mașină electrică, este de șase ori mai mic, iar energia este sustenabilă, deci importantă ar fi mai mult eficiența din punct de vedere energetic și al emisiilor de dioxid de carbon”, a punctat Denis Tudor.

Cum a început totul

Totul a început în 2015, când Denis Tudor a participat prima oară la concursul organizat de Elon Musk. A fost un succes, pentru că împreună cu echipa cu care era în acel moment a reușit să creeze o capsulă ce a câștigat premiul I pentru cel mai bun design și premiul I pentru inovație.

Ulterior, Denis a început un doctorat în Elveția pe domeniul de hyperloop și a reușit să creeze această companie care oferă soluții de transport de mare viteză în tuburi vidate.

„Deci totul a fost un spin-off, pe care l-am început din studenție, acum vreo șase ani”, a povestit Denis Tudor la Digi24.

Sprijin de la Guvernul elvețian și sfaturi de la Elon Musk

Compania fondată de Denis Tudor are sprijinul Guvernului elvețian, care a venit sub forma unui grant pentru un consorțiu format cu mai multe companii, dar și cu mai multe universități locale din Elveția.

Românul a dezvăluit la Digi24 și ce a vorbit cu Elon Musk atunci când s-au întâlnit:

„Cu Elon Musk am avut o discuție despre cum ar trebui să arate un start-up în domeniul de hyperloop și ce viziune ar trebui să urmăm, și anume eficiența la viteze mari, dar și competiția momentană cu soluțiile existente pe piață, de exemplu aeroporturi, autostrăzi sau căi ferate”, a spus Denis Tudor.

Când va fi gata tehnologia

„Noi credem că vom fi gata cu tehnologia undeva la mijlocul anului viitor, astfel încât să putem aduce pe piață acest model de transport”, a menționat cofondatorul Swisspod.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală