Bani.md

Astăzi este ziua internațională fără datorii! Cum să scapi de ele pentru totdeauna

Astăzi este ziua internațională fără datorii! Cum să scapi de ele pentru totdeauna

Pe 17 noiembrie Comunitatea Europeană serbează “Ziua fără datorii”. Eveniment care ne reamintește tuturor necesitatea de a fi la zi cu achitarea obligațiilor de plata. Este o ocazie suplimentară pentru a face un rezumat al situației financiare personale, pentru a ne reaminti cui datoram bani și cât, și să acționăm în sensul achitării acestora.

Cum să scapi de DATORII pentru totdeauna

Iei salariul și după câteva zile îți dai seama că nu mai ai niciun ban? Plătești facturile și alte datorii și apoi împrumuți bani de pe unde poți până la următorul salariu? Cheltuiești în exces și te întrebi adesea unde se duc banii? Cu siguranță ai nevoie să-ți schimbi stilul de viață, dacă vrei să scapi de datorii definitiv. Cuvinte precum organizare, buget sau variante ieftine ar trebui să intre de acum în vocabularul tău uzual, scrie rtv.net

Schimbă-ți atitudinea!

Ca orice lucru important pe care vrei să-l faci în viață, contează mult atitudinea. Nu te mai gândi că ești o victimă și nu ai ce face! Din contră, spune-ți „pot face asta", găsește soluțiile și nu te opri până nu dispar toate datoriile.

Renunță la cardurile de credit!

Evident că pentru început trebuie să pui pe cardurile de credit sumele cheltuite și abia apoi să închizi conturile la bancă. Important este să renunți să le mai iei tot timpul cu tine. Tentația este atât de mare să plătești cu cardul de credit, încât, dacă nu le lași acasă, te vei învârti la nesfârșit în același cerc. Dacă e prea greu, dă-le unui prieten să le țină (nu să le și folosească)!

Schimbă-ți obiceiurile de cumpărare!

Pleci la shopping cu o listă clară sau pur și simplu alegi ce te inspiră pe moment? Tentația de a intra în magazine și a cumpăra tot ce-ți place e mare, așa că dacă vrei să scapi de datorii, e bine să te întrebi întotdeauna: „chiar îmi trebuie lucrul acesta?" Dacă răspunsul e „nu", știi ce ai de făcut.

Fă un buget lunar de cheltuieli!

Da, presupune organizare, dar vei vedea că nu vei mai fi surprinsă când vor apărea facturile. Scrie la începutul fiecărei luni tot ce ai de plătit în luna respectivă: toate facturile de la casă, cea de la telefon, rate la bancă, impozite, benzina sau alte taxe pentru mașină, eventuale consultații la doctor sau plăți pentru școala ori grădinița copilului. Ia în calcul și dacă mergi la ziua cuiva sau la vreo nuntă. La sfârșit, trage linie și dacă suma depășește veniturile tale, vezi ce poți amâna puțin, dar nu mai mult de luna următoare.

Simplifică-ți viața!

Trăim într-o lume a exceselor. Ni se pare că avem nevoie de foarte multe lucruri ca să trăim. Nu e chiar așa. Nu te gândi că vom începe cu comparațiile de pe vremea bunicilor, dar sunt o grămadă de lucruri la care poți renunța măcar pentru o perioadă de timp: de la fumat, până la a umple cu vârf coșul în hipermarket sau la shoppingul compulsiv atunci când te simți supărată. Mai bine ieși la alergat în parc, e gratis și, în plus, sănătos.

Plătește facturile online!

Dacă n-ai timp să ajungi să plătești facturile la ghișeu, plătește-le online. Vei scăpa de motivul sau mai bine zis pretextul că n-ai avut timp. Și mai poți face ceva: în momentul când alegi varianta de plată online, poți stabili o dată la care banii pentru facturi să fie luați automat din cont. E drept că trebuie să nu-i cheltuiești până atunci.

Alege variante ieftine!

De câte ori ți-ai cumpărat ceva de la magazinul de la colțul străzii, fără să te gândești că în buticurile din cartier prețurile sunt mult mai mari decât într-un hipermarket? De câte ori ți-a fost lene dimineața să-ți iei pachet și ai ales să mânânci la prânz în oraș sau să-ți comanzi mâncare? De câte ori ai luat taxiul, doar pentru că te-ai trezit târziu și nu ajungeai la job cu transportul în comun. Poți economisi mulți bani, dacă te organizezi și scapi de aceste obiceiuri.

Găsește venituri suplimentare!

Încearcă să găsești colaborări sau joburi part-time pe care le poți face de acasă, seara, după ce te întorci de la serviciu. Chiar dacă nu vei mai avea foarte mult timp pentru tine, gândește-te că este doar pentru o perioadă limitată, până plătești toate sumele datorate. În plus, un avantaj este că nu vei mai avea așa mult timp de cheltuit banii fără sens.

Evită să plătești taxe suplimentare!

Nu mai amâna plata facturilor atunci când știi că pentru fiecare zi de întârziere se adaugă sume de penalizări. Chiar dacă pare puțin pe zi, fiecare leu contează atunci când ai o sumedenie de alte datorii de plată. Este valabil și pentru taxe și impozite sau rate la bancă.

Profită de reduceri!

Chiar dacă nu-ți place să aștepți, ar trebui să iei în calcul varianta de a-ți cumpăra haine în perioada reducerilor. La fel și când vine vorba despre obiectele de uz casnic sau despre mâncare – uită-te mereu după oferte și vei vedea, de la zi la zi, câ îți rămân mai mulți bani în buzunar pentru a achita datoriile.

Înconjoară-te de oamenii potriviți!

Dacă îți petreci cea mai mare parte a timpului cu oameni care sunt obișnuiți să cheltuiască în exces, nu vei reuși să scapi de vechile obicieuri. Nu-ți propunem să-ți schimbi prietenii, doar să păstrezi un pic distanța față de cei care nu înțeleg că ai probleme cu banii și nu mai poți ține pasul cu ei. Nu e ușor, dar este necesar dacă vrei să scapi de datorii.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000