Bani.md

Asumarea de răspundere a Guvernului, prezentată în Parlament de Chicu. Opoziția are la dispoziție 72 de ore pentru a depune moțiune de cenzură

Asumarea de răspundere a Guvernului, prezentată în Parlament de Chicu. Opoziția are la dispoziție 72 de ore pentru a depune moțiune de cenzură

Premierul Ion Chicu a prezentat în plenul Parlamentului cele patru proiecte de lege prin  care Guvernul și asumă răspundere în fața Parlamentului, iar imediat după aceasta, Zinaida Greceanîi, a anunțat o pauză de 10 minute.

Precizăm că, după ce s-a anunțat că există cvorum la ședința Parlamentului de astăzi, adică 51 de deputați în sală au venit și fracțiunile PAS și Platforma Da, fără a se înregistra, iar din cauza că ordinea de zi nu a fost aprobată de deputați și s-a început ședința plenului cu prezentarea lui Ion Chicu a răspunderii Guvernului față de Parlament, deputații celor două partide au părăsit sala.

Aceștia ar fi fost urmați inclusiv și de deputatul independent, Alexandru Oleinic, iar respectiv în sală ar fi rămas 50 de deputați, însă premierul a continuat să-și țină discursul, chiar dacă ar contravine regulamentului Parlamentului, întrucât nu exista minimul de 51 de deputați în sală.

Astfel, după prezentarea celor patru proiecte de legi, asupra cărora Guvernul și-a asumat răspundere, deputații din opoziție au la dispoziție 72 de ore pentru a depune o moțiune de cenzură asupra Guvernului Chicu.

Despre asumarea răspunderii

Modificările presupun majorarea veniturilor bugetului de stat cu 52,4 milioane de lei, în special din contul majorării defalcărilor cu 33,9 milioane de lei de la întreprinderile de stat și societățile pe acțiuni cu participarea statului și a donațiilor pentru susținerea bugetului.

„Considerând faptul că aceste proiecte sunt spre beneficiile cetățenilor, economiei și societății, Guvernul își exprimă speranța că ele vor ajunge să fie implementate cât mai rapid posibil. Or sunt sigur că toți urmărim același obiectiv – să facem viața mai bună în Republica Moldova”, a declarat premierul Ion Chicu.

Prin asumarea de răspundere, urmează a fi majorate cheltuielile bugetului de stat cu 1 273,3 milioane de lei. Principalele majorări vor fi pentru transferul a 469,6 milioane lei la bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS) în legătura cu achitarea a 700 de lei la circa 660 de mii pensionari cu venitul mai mic de trei mii de lei lunar (466,3 milioane de lei) și pentru plata îndemnizațiilor pentru urmașii cadrelor medicale decedate, ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19 (3,3 milioane de lei); alte 428 de milioane de lei vor fi transferate la Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală (FAOAM).

Alte 362,5 milioane lei vor merge pentru majorarea salariilor cadrelor medicale cu 30% de la 1 septembrie 2020, pentru patru luni, pentru aproximativ 42 918 unități de personal ocupat sau 38 793 de angajați, inclusiv 1 130 de șoferi de pe ambulanțe.  65,5 milioane de lei vor fi direcționați spre majorarea cheltuielilor CNAMUP, pentru sporuri la salarii (50% din salariul de bază) la circa 4 501 unități de personal ocupat sau 3 766 angajați și asigurarea cheltuielilor curente.

De asemenea, 106 milioane de lei din contul soldului FAOAM vor fi alocați pentru acoperirea sporurilor de 100% la salariul de bază pentru personalul medical al spitalelor pentru aproximativ 4 102 angajați. 175 de milioane lei vor fi alocați pentru acoperirea insuficienței la cheltuieli de personal și pentru a majora cu 30% salariile cadrelor medicale din instituțiile finanțate de la bugetul de stat și bugetele locale începând cu 1 septembrie 2020. 40 de milioane de lei vor merge pentru majorarea salariilor a cca 4 500 angajați și 135 milioane lei pentru compensarea insuficienței la cheltuieli de personal în instituții de învățământ general.

Modificările aprobate de executiv prevăd suplimentarea cu o sută de milioane de lei a Fondului de susținere a producătorilor agricoli; alocarea a 50 de milioane de lei pentru dezvoltarea infrastructurii antreprenoriale sub formă de 16 platforme industriale; alocarea a 20 de milioane de lei pentru prestații sociale pentru implementarea Programului de stat „Prima casă” etc.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000