Bani.md

Au loc alegeri generale locale și alegeri parlamentare noi

Au loc alegeri generale locale și alegeri parlamentare noi

În Republica Moldova au loc duminică, 20 octombrie, alegeri generale locale și alegeri parlamentare anticipate în patru circumscripții uninominale: nr.17, 33, 48 și 50.

IPN scrie că pentru alegerile locale generale sunt deschise 1969 de secții de votare. Au fost tipărite peste 7,8 milioane de buletine de vot, dintre care 6,1milioane în limba română.

În momentul când alegătorii ajung în incinta secției de votare, aceștia trebuie să prezinte operatorului, după caz, fie buletinul de identitate, cu fişa de însoţire care confirmă domiciliul sau reşedinţa titularului pe teritoriul secţiei de votare, sau alte acte, cum ar fi buletinul de identitate provizoriu, cu menţiunile privind cetăţenia Republicii Moldova și domiciliul titularului, legitimaţia de serviciu pentru militarii în termen, livretul eliberat de Centrul Serviciului Civil pentru persoanele care satisfac serviciul civil (de alternativă). În baza actului de identitate, operatorul va verifica în Registrul de Stat al Alegătorilor dacă alegătorul nu a mai votat la o altă secție de votare la aceste alegeri.

Conform normelor generale stabilite de Codul Electoral, dreptul de vot la alegerile locale se exercită în localitatea în care alegătorul își are domiciliul. În cazul în care alegătorul are și domiciliu, și reședință, în perioada valabilității reședinței, el votează în localitatea în care își are reședința. La alegerile locale nu participă alegătorii care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședință în localitatea respectivă. Studenții și elevii cu drept de vot votează conform regulilor generale stabilite de Codul Electoral, în localitatea unde își au  domiciliu, sau dacă au și reședință, în perioada valabilității reședinței votează doar în localitatea unde își au reședința.

Alegătorii cu drept de vot care în ziua votării se află în spitale, stațiuni balneare, case de odihnă și persoanele deținute pe baza unui mandat de arest până la pronunțarea sentinței judecătorești, persoanele condamnate la închisoare (privațiune de libertate) a căror sentință nu este definitivă, cele care execută o sancțiune contravențională sub formă de arest, persoanele condamnate la închisoare prin hotărâre judecătorească definitivă votează dacă instituția este amplasată în raza secției de votare la care este arondat alegătorul conform înregistrării la domiciliu sau la reședință sau dacă instituția este amplasată în raza circumscripției electorale de nivelul al doilea unde alegătorul are înregistrare la domiciliu sau reședință. În acest caz, alegătorul votează doar pentru alegerea consiliului local de nivelul al doilea și, după caz, pentru alegerea primarului municipiului Bălți sau pentru alegerea primarului general al municipiului Chișinău, fiind inclus în lista electorală suplimentară.

Alegătorul care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poate veni în localul secţiei de votare, poate solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă. În ziua votării, cererile pot fi făcute în scris până la ora 15.00, dacă se prezintă şi certificat medical. Persoanele care nu pot să depună singure cererea privind votarea la locul aflării, au dreptul să o facă prin intermediul unui membru al familiei sau să solicite pentru aceasta ajutorul asistentului social. Cererile privind votarea la locul aflării din partea persoanelor cu dizabilități de vedere pot fi făcute inclusiv în formă verbală.

Agitația electorală este strict interzisă. Nu se permite desfășurarea sau reflectarea activităților sau materialelor cu tentă de agitație electorală și nici apariția candidaților în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice.

Scrutinele de duminică sunt monitorizate de 1 600 de observatori naționali din partea a 11 organizații. De asemenea, CEC a acreditat 145 de observatori internaționali din partea a 11 misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova, a 11 autorități electorale străine și trei organizații non-guvernamentale internaționale.

Secțiile de votare sunt deschise între 07.00 și 21.00.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000