Bani.md

Auditorii UE investighează: Comisia Europeană a cheltuit 122 milioane de euro pe Euronews, în 4 ani

Auditorii UE investighează: Comisia Europeană a cheltuit 122 milioane de euro pe Euronews, în 4 ani

Între anii 2014 și 2018, ComisiaEuropeană a cheltuit 122 de milioane de euro pe canal. Curtea de Conturi Europeană și-a exprimat îngrijorarea cu privire la milioanele de euro pe care Comisia le-a cheltuit, scrie Politico.eu.

Aproximativ o treime din cifra de afaceri anuală a Euronews provine din finanțarea UE, scriu auditorii într-un nou raport, subliniind că între 2014 și 2018, Comisia a cheltuit 122 milioane de euro pe canal. Acoperirea geografică și lingvistică a Euronews "nu a putut fi menținută fără acest sprijin din partea UE", au scris auditorii.

Auditorii au analizat relația UE cu Euronews, în urma unei cereri din partea Parlamentului European "de a examina dacă finanțarea pentru Euronews este efectuată într-un mod eficient și transparent și este folosită doar pentru a îndeplini mandatul acordat Euronews".

În reexaminarea sa, Curtea de Conturi a constatat lipsa accesului cetățenilor UE la Euronews, în ciuda faptului că banii contribuabililor au au fost utilizați pentru finanțarea canalului.

"Niciun stat membru al UE nu a acordat Euronews un mandat de serviciu public sau nu a considerat-o ca fiind un organism public de radiodifuziune, ceea ce înseamnă că nu îi oferă nicio finanțare directă", a scris auditorii, suplimentând că "Euronews nu este accesibil pentru majoritatea sau pentru toți cetățenii în Uniunea Europeană ".

În același timp, Comisia a declarat că utilizează standarde stricte de responsabilitate în relațiile sale cu Euronews. Auditorii și-au exprimat, de asemenea, preocupările legate de responsabilitate.

"UE oferă o sursă majoră de venituri pentru un canal de televiziune care este în mare parte în proprietate privată", a declarat Mihails Kozlovs, membru al Curții de Conturi Europene, responsabil de caz. "Comisia Europeană ar trebui să verifice anual dacă Euronews respectă angajamentele privind păstrarea imparțialității sale editoriale și o perspectivă europeană. Dar nu am găsit nicio legătură formală între aceste angajamente și criteriile Comisiei pentru acordarea anuală a fondurilor. "

Totuși, Euronews susține că ajunge la multe gospodării europene și are un consiliu editorial puternic.

"Faptul că Euronews este în proprietate privată nu influențează misiunea sa istorică de interes general european în domeniul informațiilor, în special datorită unei guvernări specifice care a fost pusă în aplicare începând din 2015, acordând puteri puternice și unice unui Comitet de redacție controlat public de acționari ", a scris David Cipel, directorul financiar al Euronews, într-un răspuns la întrebările adresate de POLITICO.

"UE finanțează în prezent câteva ediții lingvistice, cum ar fi limba greacă, maghiară, arabă și farsi, care contribuie, într-adevăr, la acoperirea geografică și lingvistică a presei", a scris Cipel, adăugând că "distribuția Euronews în țările UE este deja foarte semnificativă , Distribuția televizată a acesteia atinge gospodăriile cu o populație de 171 milioane de locuitori din Europa, dintre care 140 de milioane de gospodării în cele 28 de țări ale UE.

Răspunzând preocupărilor auditorilor cu privire la transparență și responsabilitate, Cipel a afirmat că "în programul său de lucru anual prezentat Comisiei Europene, Euronews prezintă toate obiectivele stabilite de acordurile cadru de parteneriat [FPA] și cum intenționează să le îndeplinească în timpul viitorilor ani."

„Toate contractele cu Comisia Europeană sunt sub coordonarea directă a DG Connect", a adăugat el.„În 2016, Comisia a cerut un audit independent privind performanța finanțării Euronews. Concluziile acestui audit au contribuit la stabilirea acordului-cadru actual semnat cu Euronews", a declarat purtătorul de cuvânt al Euronews.

"Raportul concluzionează că sprijinul Comisiei a permis companiei Euronews să atragă noi parteneri, să dezvolte un model de afaceri unic și să utilizeze mai bine tehnologiile digitale. Acestea au fost obiectivele noastre în cadrul Comisiei Juncker și aceasta este prima concluzie a raportului", a mai spus purtătorul de cuvânt, adăugând că" Comisia ia act, de asemenea, de celelalte concluzii ale raportului, în vederea îmbunătățirii în viitor a parteneriatului său cu Euronews. În acest sens, raportul pare să indice nevoile speciale de monitorizare , dar nu pune la îndoială monitorizarea în sine. "

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000