Australotitanul – cel mai mare dinozaur care a existat în Australia antică. Avea lungimea unui avion de pasageri

07 Iun. 2021, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
07 Iun. 2021, 14:57 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Cel mai mare dinozaur al lui Down Under era un mâncător de frunze colosal, cam cât un avion de pasageri.

Cu aproximativ 92 de milioane de ani în urmă, „Cooper” s-a blocat în noroi. Oasele dinozaurului au fost găsite abia în 2007, când părțile fiarei au fost dezgropate, săpate de sub o stație de bovine și ovine în apropierea micului oraș australian Eromanga, în sud-vestul Queenslandului, scrie CNET.

După paisprezece ani de cercetări și analize minuțioase, exemplarul gigantic de sauropod, cunoscut din oasele picioarelor și șoldurilor, este descris și numit oficial de către descoperitorii săi pentru prima dată. Porecla, Cooper.

Australotitan cooperensis, un titanosaur care stăpânea pământul în perioada Cretacicului, cu vreo 92-96 milioane de ani în urmă. Numele Australotitan înseamnă „titanul sudic” și cooperensis este numit pentru zona în care a fost descoperită fosila.

Specimenul holotip – adică specimenul folosit pentru a descrie această specie nouă – este detaliat într-o lucrare, publicată luni în revista PeerJ, de cercetătorii de la Muzeul Queensland din Australia și Muzeul de Istorie Naturală Eromanga.

„Acest nou titanosaurian este cel mai mare dinozaur din Australia reprezentat de rămășițe osteologice”, a declarat Robyn Mackenzie, paleontolog de la Muzeul de Istorie Naturală Eromanga.

De ani de zile, echipa de cercetare a săpat încet bucățile fosile ale „Cooper” și le-a analizat, pentru a înțelege mai bine creatura gargantuană. Au descoperit o plută de diferite oase și fragmente osoase de pe picioarele și șoldul titanului.

Cu ajutorul analizei computerizate 3D, echipa a început să descopere povestea lui Cooper și să facă estimări despre dimensiunea, lungimea și masa acesteia.

Cu o lungime de aproape 100 de picioare, Cooper are aproximativ lungimea unui avion de pasageri Airbus A318. Potrivit estimărilor, Cooper a cântărit aproape 70 de tone – de aproximativ 10 ori mai mult decât un elefant african.

Realitatea Live

28 Sept. 2021, 18:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Sept. 2021, 18:17 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Directorul Institutului Național al Justiției, Diana Scobioală este următorul judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) din partea Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de către avocatul Promo-LEX, Vadim Vieru, scrie Realitatea.md.

Candidatura acesteia a fost votată de către 122 de membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Fostul ministru al Justiției, Vladimir Grosu, a obținut 102 voturi.

Diana Scobioală are studii în drept, la Universitatea de Stat și studii postdoctorat la Academia de Științe a Moldovei. Este conferențiar universitar și formator la INJ, iar din 2012, îndeplinește și funcția de coordonator naţional al Programului HELP al Consiliului Europei, un program pentru formarea juriştilor.

Amintim că, Guvernul, la începutul lunii februarie curent a aprobat trei candidați la funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea Republicii Moldova. Este vorba despre Diana Scobioală, Vladimir Grosu și Nicolae Eșanu. Ei au acumulat cel mai mare punctaj în cadrul celei de-a doua etape a Concursului național pentru desemnarea candidaților pentru suplinirea postului de judecător la CtEDO, desfășurat la 27 ianuarie curent.

Ulterior, din cele trei candidaturi ale Republicii Moldova, propuse la funcția de judecător la Comisia Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), două au fost selectate de instituția europeană, recomandând țării noastre să aleagă una din cele două candidaturi.

Este vorba de candidatura Dianei Scobioală și alui Vladimir Grosu, ambii fiind calificați cu punctaje similare.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală