Australotitanul – cel mai mare dinozaur care a existat în Australia antică. Avea lungimea unui avion de pasageri

07 Iun. 2021, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
07 Iun. 2021, 14:57 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Cel mai mare dinozaur al lui Down Under era un mâncător de frunze colosal, cam cât un avion de pasageri.

Cu aproximativ 92 de milioane de ani în urmă, „Cooper” s-a blocat în noroi. Oasele dinozaurului au fost găsite abia în 2007, când părțile fiarei au fost dezgropate, săpate de sub o stație de bovine și ovine în apropierea micului oraș australian Eromanga, în sud-vestul Queenslandului, scrie CNET.

După paisprezece ani de cercetări și analize minuțioase, exemplarul gigantic de sauropod, cunoscut din oasele picioarelor și șoldurilor, este descris și numit oficial de către descoperitorii săi pentru prima dată. Porecla, Cooper.

Australotitan cooperensis, un titanosaur care stăpânea pământul în perioada Cretacicului, cu vreo 92-96 milioane de ani în urmă. Numele Australotitan înseamnă „titanul sudic” și cooperensis este numit pentru zona în care a fost descoperită fosila.

Specimenul holotip – adică specimenul folosit pentru a descrie această specie nouă – este detaliat într-o lucrare, publicată luni în revista PeerJ, de cercetătorii de la Muzeul Queensland din Australia și Muzeul de Istorie Naturală Eromanga.

„Acest nou titanosaurian este cel mai mare dinozaur din Australia reprezentat de rămășițe osteologice”, a declarat Robyn Mackenzie, paleontolog de la Muzeul de Istorie Naturală Eromanga.

De ani de zile, echipa de cercetare a săpat încet bucățile fosile ale „Cooper” și le-a analizat, pentru a înțelege mai bine creatura gargantuană. Au descoperit o plută de diferite oase și fragmente osoase de pe picioarele și șoldul titanului.

Cu ajutorul analizei computerizate 3D, echipa a început să descopere povestea lui Cooper și să facă estimări despre dimensiunea, lungimea și masa acesteia.

Cu o lungime de aproape 100 de picioare, Cooper are aproximativ lungimea unui avion de pasageri Airbus A318. Potrivit estimărilor, Cooper a cântărit aproape 70 de tone – de aproximativ 10 ori mai mult decât un elefant african.

Realitatea Live

02 Oct. 2023, 07:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Oct. 2023, 07:38 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele turc Recepp Tayyip Erdogan reproşează duminică, 1 octombrie, faptul că Turcia şi-a ”respectat toate promisiunile”, spre deosebire de Uniunea Europeană, iar ”dacă UE intenţionează să pună capăt procesului aderării (Turciei), care există doar pe hârtie, n-are decât”.

”Turcia nu mai aşteaptă nimic de la Uniunea Europeană, care ne face să aşteptăm la poarta sa de peste 40 de ani”, a tunat şeful statului turc.

”Noi ne-am respectat toate promisiunile pe care le-am făcut UE, însă ei n-au respectat aproape niciuna de-a lor”, a denunţat Erdogan în sesiunea inaugurală a Parlamentului.

El a subliniat că ”nu va tolera nicio cerinţă nouă sau condiţii în procesul de aderare” a Turciei.

”Dacă nu dau înapoi în anumite nedreptăţi, ca impunerea de vize, pe care o folosesc ca pe o sancţiune latentă, dacă nu-şi corectează toate greşelile (…), atunci ei vor pierde integral dreptul de a-şi exprima aşteptări politice, economice sau militare din partea noastră”, a ameninţat el.

”Dacă UE intenţionează să pună capăt procesului aderării (Turciei), care există doar pe hârtie, va fi decizia lor”, a tunat el.

Puciul din 2016

Furia preşedintelui turc provine de la ultima hotărâre a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a criticat săptămâna aceasta Turcia, căreia-i reproşează că a condamnat un bărbat din cauza apartenenţei la o organizaţie teroristă armată bazându-se pe simpla utilizare a aplicaţiei de mesagerie criptată ByLock.

ByLock este considerată de către Ankara un instrument de comunicare privilegiat al celor care se fac vinovaţi de puciul eşuat din 2016, soldat cu 250 de morţi, urmat de arestări masive şi epurări fără precedent în istoria modernă a Turciei.

Guvernul turc a atribuit puciul uşuat organizaţiei Fetö – acroninul folosit de Ankara pentru a desemna mişcarea predicatorului Fethullah Gülen, un fost aliat al lui Erdogan.

”Hotărârea CEDO este ultima picătură care umple paharul”, a denunţat Recepp Tayyip Erdogan.

”Membrii organizaţiei teroriste şi suţinătorii lor care sunt încurajaţi de această hotărâre nu trebuie să-şi facă speranţe zadarnice. Această hotărâre nu aduce nici alinare membrilor sceleraţi ai Fetö”, a subliniat el.
”Turcia nu va face niciun pas înapoi în lupta sa împotriva acestei bande de trădători. Ea nu va permite nicio întoarcere în trecut”, a subliniat Erdogan.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău