Autoritatea Aeronautică Civilă solicită de la „Avia Invest” să-și achite datoria de milioane de lei

În perioada 2017-2019 „Avia Invest” SRL, compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău, a acumulat o datorie de peste 118 mil. lei față de Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC). Datoria respectivă a fost formată în rezultatul neachitării pe parcursul a 18 luni a plăților pentru „supravegherea și menținerea condițiilor de certificare a aerodromurilor”.

În perioada 2017-2019 „Avia Invest” SRL, compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău, a acumulat o datorie de peste 118 mil. lei față de Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC). Datoria respectivă a fost formată în rezultatul neachitării pe parcursul a 18 luni a plăților pentru „supravegherea și menținerea condițiilor de certificare a aerodromurilor”. 

În scopul recuperării datoriilor sus-menționate, au fost inițiate mai multe cauze civile în instanța de judecată, iar în consecință pe data de 05.07.2019 între Autoritatea Aeronautică Civilă și SRL ”Avia Invest” a fost încheiat un Contract de tranzacție.

Prin Contractul dat, cu modificările și completările ulterioare, ”Avia Invest” s-a obligat să stingă datoria față de AAC prin plăți lunare, conform unui grafic agreat de comun acord. Pentru luna aprilie, curent, Avia Invest SRL, avea obligația să transfere până la data de 30.04.2020 în bugetul de stat, la contul trezorerial al Autorității Aeronautice Civile, tranșa în valoare de 11.158.980,06 lei. Debitorul, SRL ”Avia Invest” nu a achitat tranșa la data scadentă.

Astfel, la data de 01.05.2020 suma datoriei restante, conform Contractului de tranzacție constituie 22.348.958,94 lei. Reieșind din acestea, Autoritatea Aeronautică Civilă, făcând uz de prevederile Contractului de tranzacție din 05.07.2019, a solicitat executorului judecătoresc, la data de 5 mai curent, iniâierea procedurii de executare, cu aplicare măsurilor de asigurare, pentru suma totală restantă de 22.348.958,94 lei în adresa debitorului ”Avia Invest” SRL.

AAC menționează că aceste datorii au fost acumulate în perioada când Aeroportul Internațional Chișinău activa în condiții normale, cu un trafic de pasageri în creștere, iar sumele respective au fost colectate de către Avia Invest SRL, de la pasageri, pentru a fi transferate la bugetul de stat, dar au fost utilizate în alte scopuri. Totodată, Autoritatea Aeronautică Civilă atestă restanțe și la plățile curente, pentru taxele de supraveghere, pentru lunile februarie și martie, în valoare de peste 6 milioane lei.

„În conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 1 din 04.01.2013, cuantumul plăților de supraveghere a menținerii condițiilor de certificare a aerodromurilor cod 4, a fost stabilit în mărime de 1,25 Euro/pasager la plecare și la sosire. Plățile se transferă lunar de către agenții economici certificați pe contul curent al autorității Aeronautice Civile până la data de 25 a lunii imediat următoare.”

Alte stiri

Asociația Patronală a Parcurilor Industriale din Republica Moldova are un nou președinte

La data de 24 noiembrie curent, în cadrul Adunării Generale a Asociației Patronale a Parcurilor Industriale din Republica Moldova (APPIM) în funcția de Președinte a fost ales cu vot unanim dl. Stanislav Rusu, directorul Societății pe Acțiuni ”TRACOM”.

Lege nouă! Moldovenii vor continua să fie transportați în pericol, cu microbuze vechi sau marfare reutilate, în timp ce statul nu va putea incasa taxele din transport

Nepăsare sau atentat la siguranța pasagerilor, printr-o nouă lege?! Moldovenii riscă să fie transportați în continuare cu microbuze învechite sau reutilate din transport marfar în transport pentru pasageri. De asemenea, noua lege creează condiții pentru abuzuri și evaziuni fiscale.

Ultimele ȘTIRI

Moldindconbank a lansat primul bancomat full contactless din țară!

PRIMUL BANCOMAT FULL CONTACTLESS DIN MOLDOVA

Asociația Patronală a Parcurilor Industriale din Republica Moldova are un nou președinte

La data de 24 noiembrie curent, în cadrul Adunării Generale a Asociației Patronale a Parcurilor Industriale din Republica Moldova (APPIM) în funcți...

Lege nouă! Moldovenii vor continua să fie transportați în pericol, cu microbuze vechi sau marfare reutilate, în timp ce statul nu va putea incasa taxele din transport

Nepăsare sau atentat la siguranța pasagerilor, printr-o nouă lege?! Moldovenii riscă să fie transportați în continuare cu microbuze învechite sau r...

Victor Pușcaș: Dreptul la Internet trebuie să fie stipulat în Constituția Republicii Moldova

DREPT CONSTITUȚIONAL

17,5 milioane Euro vor fi oferite de BERD și MAIB pentru susținerea afacerilor mici și mijlocii din țară

MAIB ȘI LINIA DE CREDITARE EU4BUSINESS-BERD

Vezi toate știrile