Autoritatea lui Putin în Rusia „se erodează lent”

23 Iun. 2022, 10:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Iun. 2022, 10:22 // Actual //  Lupu Eduard

O caracteristică a conflictului din Ucraina în ultimele săptămâni a fost impasul militar în care s-a ajuns – și aparenta incapacitate a lui Vladimir Putin de a impune o strategie care să dea Rusiei un avantaj definitiv. Lawrence Freedman, profesor emerit de studii de război la King’s College din Londra, a publicat un eseu care sugerează că relativa inactivitate a președintelui reflectă „erodarea treptată” a autorității sale la Moscova, potrivit Sky News.

„Acum se presupune pe scară largă, în Occident, că nu va da înapoi în războiul cu Ucraina și, dacă lucrurile merg prost, va ataca”, scrie el.

„Un astfel de om nu trebuie să fie provocat. Cu toate acestea, imaginea începe să se destrame la margini. În spatele întregii lăudăroșenii, puterea sa se erodează încet.

„Simptomele acestui lucru se regăsesc nu în disponibilitatea de a face compromisuri în privința războiului, care rămâne absentă, ci mai degrabă într-o paralizie politică, insistând asupra strategiei sale stabilite pentru că nu se gândește la nimic mai bun de făcut.”

Potrivit expertului, evoluțiile recente ale conflictului – inclusiv discursul dlui Putin de săptămâna trecută de la Sankt Petersburg și actuala dispută cu Lituania cu privire la Kaliningrad – „se potrivesc cu erodarea treptată a autorității lui Putin în Rusia”.

„Elitele rusești se străduiesc să se acomodeze cu un război pe care Putin l-a început fără să se consulte și pe care nu știe cum să îl încheie în termeni favorabili”, spune el.

„El nu este dispus să își asume riscurile și mai mari necesare pentru a asigura o victorie militară (presupunând că acestea ar putea reuși), dar este incapabil să accepte ceva care ar arăta ca o înfrângere”.

Profesorul Freedman a afirmat că nimeni din elita Rusiei nu are idee cum să scape din această situație „sau, chiar dacă ar avea, nu are curajul politic și oportunitatea de a acționa împotriva lui Putin” – ceea ce înseamnă că o lovitură de stat pentru a-l răsturna este puțin probabilă.

„Strategia implicită a lui Putin este întotdeauna de a provoca durere, chiar dacă nu poate obține prea multe. Riscul unor acțiuni mai necugetate nu poate fi exclus.

„Cu toate acestea, nu ar trebui să presupunem că Rusia este inepuizabilă sau, doar pentru că nu putem alege un învingător în bătălie în acest moment, că războiul este destinat unui impas prelungit”, a mai spus el.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

29 Nov. 2023, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2023, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Viorica- Cosmetic din România, subsidiara celei din Republica Moldova controlată de milionarul Vasilii Chirtoca, intenționează să ajungă la o rețea de 20 de magazine peste Prut.

„Pe lângă dezvoltarea de magazine proprii, nu ratăm oportunitatea să ne extindem şi pe segmentul partenerilor IKA (reţele internaţionale – n.red.), suntem prezenţi cu produse în Kaufland, Auchan, Cora şi Lidl. Pe lângă partea de distribuţie, avem şi vânzările prin intermediul magazinului nostru online în România. Dezvoltăm absolut toate canalele de distribuţie pentru a ajunge la nivelul la care ne dorim. Mai mult, un următor proiect pe care vrem să îl dezvoltăm este partea de vânzări corporate“, a spus Dumitru Petraşcu, CEO al Viorica Cosmetic România, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor.

Fabrica de parfumuri și cosmetice Viorica (redenumită ulterior în Viorica-Cosmetic) a fost construită la finele anilor ’80 ai secolului XX, ca model fiind luată o fabrică a celebrului brand francez Christian Dior.

În 1993, întreprinderea a fost inclusă în lista companiilor nepasibilă privatizării contra bonurilor patrimoniale, însă agravarea situației economice au forțat autoritățile să decidă, la începutul anului 1996, transformarea Viorica-Cosmetic în societate pe acțiuni cu capital majoritar de stat (96%), restul acțiunilor fiind repartizate angajaților.
Mai mult, în 1998, a fost adoptat și un plan individual de privatizare a Viorica-Cosmetic, dar care aşa şi nu a fost realizat, iar în 2007 a fost în general abrogat. Abia în iunie 2012, statul a vândut la Bursa de Valori cota sa de 95,85%. Cumpărătorul – grupul DAAC Hermes, a plătit 51,04 milioane de lei pentru a prelua controlul Viorica-Cosmetic.

Milionarul Vasile Chirtoca controlează compania DAAC-Hermes fondată în 1994. În perioada, când în Republica Moldova s-a desfășurat privatizarea în masă, a creat fondul de investiții pentru privatizare DAAC-Hermes, care ulterior a devenit unul dintre cele mai importante grupuri financiar-industriale din Republica Moldova, numit ”DAAC Hermes grup”S.A.

Astfel, Chirtoca a participat activ și nemijlocit la apariția primelor relații de piață în Republica Moldova. Întreprinderile, administrate de Chirtoca, s-au constituit într-un grup financiar-industrial, compus din circa 40 agenți economici având o strategie de dezvoltare comună.

Acestea activează în diverse ramuri ale economiei moldovenești, cum ar fi: construcția de mașini, fabricarea produselor cosmetice și de parfumerie, repararea și deservirea tehnicii agricole, păstrarea și procesarea culturilor cerealiere, comercializarea și deservirea automobilelor, tehnologiile informaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău