Autoritățile vor să lanseze lupta cu norii ucigași. Rachetele sunt scumpe

16 Iun. 2022, 17:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Iun. 2022, 17:41 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova ar putea achiziționa în viitor serviciile de tratare a norilor antigrindină cu ioni de argint, care sunt pulverizați din avion. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, la ședința de astăzi, 16 iunie a Parlamentului, în timpul prezentării raportului de activitate, ca efect al moțiunii simple depusă de deputații BCS, notează realitatea.md.

Ministrul Agriculturii a anunțat că aceste servicii ar putea fi achiziționate din România, care este în procedură de achiziționarea a avioanelor pentru a pulveriza acești ioni de argint deasupra norilor de grindină. Gherciu a mai precizat că a discutat despre posibilitatea de a utiliza aceste surse alternative antigrindină netradiționale, ca excepție a celor tradiționale pe care le folosește Moldova în prezent – punctele rachetare.

„Partea română este în proces de achiziționare a avioanelor ce vor trata norii antigrindină cu ioni de argint și am putea achiziționa și noi aceste servicii cel puțin pentru zona transfrontalieră”, a spus Gherciu.

Referitor la asigurarea zonei aeriene cu sisteme de dispersie a norilor antigrindină la frontiera cu Ucrain, în prezent este complicat de a stabili unele legături din cauza războiului, afirmă Gherciu, însă după finisarea războiului va fi pusă în discuție această problemă.

„În prezent sunt funcționare 132 de puncte rachetare. Bugetul pentru deservirea acestor puncte rachetare este de 150 de milioane de lei, ceea ce reprezintă pentru fiecare puțin peste un milion de lei. Ar mai fi necesare alte 18 punte, dintre care 11 deja au fost amenajate, iar celelalte 7 urmează să fie construite, cu aprobarea bugetului pentru asigurarea funcționării și recrutarea angajaților”, a spus Gherciu.

Ministrul a mai precizat că, în prezent are loc o evaluare a eficienței acestor puncte rachetare, iar experții urmează să vină cu recomandările necesare. De asemenea, Gherciu a anunțat că a discutat cu partea română față de problema zonei transfrontaliere, care rămâne a fi neacoperită în cazul dispersiei norilor de grindină.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

11 Sept. 2024, 14:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Sept. 2024, 14:25 // Actual //  Lupu Eduard

East Gas Energy Trading (EGET), asociată cu aliații fostului lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc a rămas fără licență, potrivit informațiilor ANRE.

Într-un comunicat de presă agenția susține că East Gas Energy Trading” a admis mai multe încălcări ale Contractului de echilibrare, care se referă la: neacoperirea garanției financiare urmare a creării dezechilibrelor în rețeaua de transport al gazelor naturale, obligația de a prognoza consumul de gaze naturale a consumatorilor finali deserviți de acesta, întreprinderea măsurilor necesare în mod continuu pentru a păstra echilibrul dintre cantitățile de gaze naturale intrate și ieșite din portofoliul de echilibrare al acestuia, pentru fiecare zi gazieră.

Potrivit datelor furnizate de către S.R.L. „Vestmoldtransgaz”, la situația din 9 august, dezechilibrul negativ generat de către S.R.L „East Gas Energy Trading” constituia 2,4 milioane m3, iar suma neacoperită de Garanția financiară depusă de către acesta la operatorul sistemului de transport – constituia circa 12,6 milioane lei.

În datat de 29 august,  East Gas Energy Trading” așa și nu și-a lichidat restanțele în raport cu S.R.L „Vestmoldtransgaz”, iar operatorul sistemului de transport nu a prezentat Agenției o notificare în acest sens, ANRE  a organizat o ședință extraordinară a Consiliului de Administrație în cadrul căreia a fost aprobată Hotărârea nr. 522 cu privire la suspendarea pentru următoarele 2 luni a licenței eliberate S.R.L „East Gas Energy Trading” pentru desfășurarea activității de furnizare a gazelor naturale.

East Gas Energy Trading este condusă de Vitalie Saptefrați, fost membru al consiliului de administrație al Moldovagaz. Cu patru fondatori la bord, structura de proprietate a companiei se prezintă astfel: Mircea Maleca detine 30%, Vitalie Șeptefrați – 20%, Compania Ecer Invest, administrată de Adriana Popescu – 20%, și Compania H Kapitalz, fondată de Maria Maria Cebotari – 30%.

Este de remarcat că Maria Cebotari este soția lui Vladimir Chebotari, fost deputat al lui Vladimir Plahotniuc în perioada în care acesta conducea Partidul Democrat din Moldova (PDM). Fondatorii Mircea Maleca și Maria Cebotari sunt, de asemenea, parteneri în compania aeriană Fly One și în alte afaceri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău