Avia Invest, sancționată cu peste 30 de milioane de lei de Consiliul Concurenței. Ce a încălcat

Consiliul Concurenței a sancționat întreprinderea „Avia Invest" SRL cu 31,63 miloane lei amendă pentru abuz de poziție dominantă pe piața de furnizare a serviciilor de acces la infrastructura și facilităților aeroportuare companiilor de handling la sol, în limita teritoriului Aeroportului Internațional Chișinău.

Consiliul Concurenței a sancționat întreprinderea „Avia Invest" SRL cu 31,63 miloane lei amendă pentru abuz de poziție dominantă pe piața de furnizare a serviciilor de acces la infrastructura și facilităților aeroportuare companiilor de handling la sol, în limita teritoriului Aeroportului Internațional Chișinău.

Investigația a fost declanșată la plângerea „MGH Ground Handling" SRL, companie care prestează servicii de handling la sol în Aeroportul Internațional Chișinău. De menționat că în Aeroportul Internațional Chișinău activează doar două întreprinderi ce prestează servicii în acest domeniu: „MGH Ground Handling" SRL și „Aeroport Handling" SRL. 

Comportamentul reclamat în plângere vizează acțiunile „Avia Invest" SRL privind înaintarea neîntemeiată a acordurilor adiționale de prelungire a contractelor de locațiune pe un termen nerezonabil de 30 de zile, în condițiile în care concurentul acesteia, „Aeroport Handling" SRL face parte din același grup de întreprinderi cu operatorul aeroportului „Avia Invest" SRL.

În cadrul investigației, s-a constatat că „Avia Invest" SRL deține poziție dominantă pe piața de furnizare a serviciilor de acces la infrastructura și facilitățile aeroportuare companiilor de handling la sol, în limita teritoriului Aeroportului Internațional Chișinău. Acest statut îl deține în virtutea drepturilor ce decurg din Contractul de concesiune nr. 4/03 din 30.08.2013, fiind unicul operator ce administrează infrastructura Aeroportului Internațional Chișinău.

De asemenea, tot în cadrul acestei investigații, s-a constatat că „Avia Invest" SRL și „Aeroport Handling" SRL fac parte din același grup de întreprinderi potrivit dependenței structurale și economice.

Comportamentul „Avia Invest" SRL, constatat de Consiliul Concurenței ca fiind abuziv s-a manifestat prin impunerea inechitabilă și nejustificată a termenului de valabilitate a contractului de locațiune întreprinderii „MGH Ground Handling" SRL. 

Consiliul Concurenței și-a fundamentat decizia pe următoarele constatări:

- Aeroport Handling" SRL, datorită legăturii cu „Avia Invest" SRL, are acces de lungă durată (49 de ani) la infrastructura centralizată pentru prestarea serviciilor de handling la sol potrivit contractului de concesiune nr. 4/03 din 30.08.2013;

- Termenul de valabilitate a contractelor de handling la sol de 30 zile impus de „Avia Invest" SRL nu este justificat de realizarea lucrărilor de modernizare a infrastructurii Aeroportului Internațional Chișinău;

- Lucrările de executare pentru modernizarea infrastructurii Aeroportului Internațional Chișinău, aprobate de către Autoritatea Aeronautică Civilă, nu au afectat și nu se referă la suprafețele închiriate de către „MGH Ground Handling" SRL;

- Perioada justificată economic necesară întreprinderilor de handling la sol pentru recuperarea investițiilor pe termen lung și pentru a nu admite distorsionarea mediului concurențial, este de la 1 an până la maxim 7 ani.

 

Tot în cadrul aceleași investigații, Consiliul Concurenței a mai constatat o practică abuzivă implementată de „Avia Invest" SRL în raport cu „MGH Ground Handling" SRL - aplicarea diferențiată a tarifelor pentru prestarea serviciilor de locațiune întreprinderilor de handling la sol.

„Avia Invest" SRL a aplicat tarife inegale pentru prestarea serviciilor de locațiune: „MGH Ground Handling" SRL achitând lunar un tarif pe 1m2 mai mare cu 60% decât „Aeroport Handling" SRL.

La calcularea tarifelor pentru prestarea serviciilor de locațiune „Avia Invest" SRL a aplicat coeficienți de piață K2 mai mari pentru „MGH Ground Handling" SRL comparativ cu „Aeroport Handling" SRL, în condițiile în care ambele întreprinderi de handling au în locațiune suprafețe betonate cu același cod, iar valoarea de bilanț a suprafețelor închiriate de către „Aeroport Handling" SRL este mai mare decât a celor închiriate de „MGH Ground Handling" SRL.

Costurile suportate de către „MGH Ground Handling" SRL pentru prestarea serviciilor de handling la sol sunt mai mari în raport cu cele suportate de către „Aeroport Handling" SRL. Astfel, „Aeroport Handling" SRL are posibilitatea să ofere condiții contractuale mai avantajoase companiilor aeriene.

Aceste practici abuzive au distorsionat concurența pe piața serviciilor de handling la sol. Datorită legăturii dintre „Aeroport Handling" SRL și „Avia Invest", efectele au fost resimțite doar de „MGH Ground Handling" SRL. Astfel, în consecință, cota de piață a întreprinderii „MGH Ground Handling" SRL s-a redus substanțial. 

Pentru aceste comportamente abuzive, „Avia Invest" SRL a fost amendată cu 31 635 271.05 lei

La individualizarea amenzii, Consiliul Concurenței a ținut cont de durata încălcării și de gravitate. De asemenea, s-a luat în calcul și efectul acestora asupra pieței serviciilor de handling la sol.

Ultimele ȘTIRI

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane...

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

Vezi toate știrile