Avion interceptat în Ucraina, pentru ca un bancher de la PrivatBank să fie arestat, pentru deturnarea a 5, 5 miliarde de dolari

Forțele de ordine ucrainene au forțat luni un avion să aterizeze la Kiev pentru reținerea unuia din foștii conducători ai celei mai mari bănci din Ucraina, PrivatBank, într-un caz de deturnare a 5, 5 miliarde de dolari, relatează AFP.

 „Suspectat de deturnarea de fonduri de la PrivatBank”, acesta „încercase să se plece din Ucraina spre Viena la bordul unui avion privat” din orașul Dnipro (centru-est), a indicat parchetul într-un comunicat.

„Datorită eforturilor forțelor de ordine, avionul său a aterizat” la Kiev, unde suspectul a fost arestat, a adăugat parchetul. Aceasta este prima arestare în rândul foștilor responsabili ai băncii respective, aflată în centrul unui scandal financiar.

Potrivit media ucrainene, este vorba de Volodimir Iațenko, nr.2 la PrivatBank până la naționalizarea sa în 2016.

Dosarul legat de această bancă este urmărit îndeaproape de Occident, în special de Fondul Monetar Internațional (FMI), finanțator crucial pentru această fostă republică sovietică, una dintre cele mai sărace din Europa.

PrivatBank a fost naționalizată într-o seară de duminică în decembrie 2016 pentru a evita un faliment care ar fi avut efect de domino asupra întregului sector bancar ucrainean.

Salutată atunci de FMI ca o „măsură importantă” pentru asigurarea stabilității financiare, această decizie este contestată în justiție de principalul ex-proprietar al PrivatBank, controversatul oligarh Igor Kolomoiski, scrie Financial Intelligence.

Banca Centrală a Ucrainei îl acuză pe Kolomoiski de sifonarea a 5,5 miliarde de dolari de la PrivatBank înainte de naționalizare, dar până în prezent nu a avut loc nicio arestare printre foștii săi proprietari sau foști responsabili.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, fost actor de comedie, a sosit la putere în 2019 și datorită sprijinului imperiului media al lui Kolomoiski, dar de atunci a tot căutat să se distanțeze de controversatul oligarh.

De la alegerea sa, Zelenski a fost acuzat în repetate rânduri că a făcut insuficient pentru a-i urmări în justiție pe cei responsabili de deturnarea de fonduri de la PrivatBank.

El s-a declarat luni ‘încrezător’ în deblocarea în cursul acestui an a unui ajutor din partea FMI pentru țara sa, în pofida dezacordurilor existente între Kiev și instituția financiară internațională.

 

Alte stiri

Cum să încasezi 1,3 milioane de dolari pe zi? Iată ce a făcut acest bărbat și i-a reușit

Sir Chris Hohn, un miliardar britanic care administrator de fonduri speculative a încasat un salariu de 343 milioane de lire sterline (479 milioane dolari) anul trecut, care ar fi cel mai mare pachet salarial anual din Marea Britanie.

Când vom putea călători din nou ca altădată? Ce cred experții

După ce a atins un maxim istoric în ianuarie 2021, numărul de cazuri de coronavirus la nivel global începe să scadă câte puțin.În întreaga lume oamenii încep să se vaccineze, iar lucrurile par să revină încet la normal. Dar când vom putea reveni la călătoriile de altădată?

Consiliera Maiei Sandu, despre Hotărârea CCM: Este o decizie bună pentru situația actuala

Consiliera prezidențială, Olesea Stamate susține că ultima Hotărâre a Curții Constituționale prin care a clarificat blocajul privind remanierile din guvern, este o decizie care va face Guvernul mai puternic pe timp de criză. „Decizia Curții clarifică lucrurile în ceea ce ține de competențele Guvernului interimar. Ne-am asigurat că Guvernul va putea numi secretari de stat și persoane în alte funcții de demnitate publică, precum și funcționari publici pe durata asigurării interimatului”, a precizat Stamte.

Manipulare „à la” Krasnoselski! Vaccinul donat de România care va ajunge și la Tiraspol, prezentat ca fiind oferit de OMS

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat joi, 4 martie, că regiunea transnistreană va primi săptămâna viitoare 1.810 de doze de vaccin AstraZeneca. Însă, Krasnoselski spune că vaccinul este oferit de Organizația Mondială a Sănătății, deși preparatul a fost donat de România, iar odată ajuns la Chișinău, autoritățile moldovene au decis să ofere și Tiraspolului 1.810 de doze de vaccin.

Ultimele ȘTIRI

Cum să încasezi 1,3 milioane de dolari pe zi? Iată ce a făcut acest bărbat și i-a reușit

Sir Chris Hohn, un miliardar britanic care administrator de fonduri speculative a încasat un salariu de 343 milioane de lire sterline (479 milioane...

Când vom putea călători din nou ca altădată? Ce cred experții

După ce a atins un maxim istoric în ianuarie 2021, numărul de cazuri de coronavirus la nivel global începe să scadă câte puțin.În întreaga lume oam...

Consiliera Maiei Sandu, despre Hotărârea CCM: Este o decizie bună pentru situația actuala

Consiliera prezidențială, Olesea Stamate susține că ultima Hotărâre a Curții Constituționale prin care a clarificat blocajul privind remanierile di...

Manipulare „à la” Krasnoselski! Vaccinul donat de România care va ajunge și la Tiraspol, prezentat ca fiind oferit de OMS

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat joi, 4 martie, că regiunea transnistreană va primi săptămâna viitoare 1.810 de doze de vaccin...

Am întrebat băncile comerciale despre salariile și beneficiile pe care le oferă angajaților. Află ce au răspuns

Atunci când cauți un loc de muncă, ești interesat și de beneficiile pe care le oferă angajatorul. Dacă domeniul financiar-bancar îți este cunoscut...

Vezi toate știrile