Bani.md

Avocata Tatiana Puiu despre date cu caracter personal vs date publice: Funcționarii refuză nejustificat furnizarea informațiilor

Avocata Tatiana Puiu despre date cu caracter personal vs date publice: Funcționarii refuză nejustificat furnizarea informațiilor

Legislația anexă din Republica Moldova cu privire la datele cu caracter personal nu este perfectă, iar funcționarii își permit nejustificat să refuze furnizarea informaţiilor de interes public. Aceasta este una dintre explicațiile aduse de către avocata și experta în legislația mass-media, Tatiana Puiu. Potrivit acesteia, „fie din necunoaștere, fie din rea credință”, autoritățile implementează aceste practici neconforme atât standardelor internaționale cât și legislației, scrie realitatea.md.

„Cu regret, constat că la 17 ani de la adoptarea acestui act normativ (Legea cu privire la accesul la informații) asistăm, în ultimul timp, la refuzuri neîntemeiate din partea autorităților la solicitările de informație înaintate de jurnaliști. De cele mai multe ori, deja este practic răspândit ca refuzul să fie întemeiat fie pe protecția datelor cu caracter personal, fie secretul de stat, fie secretul comercial. Accesul la informație este un drept fundamental al persoanei de a fi informat”, a explicat Tatiana Puiu pentru Realitatea.md.

Tatiana Puiu mai precizează că legislația Republicii Moldova nu conține o listă exhaustivă tuturor situațiilor când un furnizor de informație poate invoca datele cu caracter personal, sau nu poate invoca datele cu caracter personal.

„Ori de câte ori se solicită informații cu privire la un anumit funcționar, salariu, sau altă informație de interes public, de atâtea ori funcționarul va zice: legea prevede că aceasta este data cu caracter personal, deoarece numele și reprezintă o esență dată cu caracter personal. Dar nu se face diferența. Nu se face o balanță între interesul public și, nemijlocit, viața privată. Interesul public în Legea cu privire la Accesul la Informație nu este definit, dar el este definit în Legea privind Libertatea de Exprimare. De aceea, poate și funcționarii neștiind de existența acestui act normativ, pur și simplu operează cu noțiunea de informație oficială și nu informație de interes public așa cum este prevăzut în Jurisprudența Curții Europene, sau cum ar fi în mod normal într-o societate democratică. Problema care o văd eu la moment este faptul că funcționarii pur și simplu nu delimitează interesul public și datele cu caracter personal”.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000