Balanța comercială a Chinei în creștere, în 2020. Surplus comercial de peste 500 de miliarde de lei
În luna decembrie 2020, exporturile Chinei au crescut cu 18,1% în dolari comparativ cu aceeași lună a anului 2019, mai puțin decât avansul de 21,1% înregistrat în noiembrie dar peste estimările analiștilor care mizau pe un avans de 15%. De asemenea, importurile au crescut cu 6,5% în ritm anual, peste estimările analiștilor și mai mult decât avansul de 4,5% înregistrat în noiembrie, scrie AGERPRES.ro.
"Concluzia principală este că exporturile Chinei au rămas surprinzător de rezistente în pofida celui de-al doilea val de pandemie în marile economii", spune Michelle Lam, economist la Societe Generale SA în Hong Kong.
Excedentul balanței comerciale a Chinei în luna decembrie 2020 a urcat la 78,17 miliarde de dolari (echivalentul a peste 500 de miliarde de lei), cea mai ridicată valoare înregistrată vreodată pentru această lună și peste estimările analiștilor, care mizau pe un surplus de 72,35 miliarde de dolari.
Pe ansamblul anului 2020, exporturile Chinei au crescut cu 3,6% în ritm anual iar importurile au scăzut cu 1,1%. În consecință, balanța comercială a Chinei a înregistrat în 2020 un surplus de 535 miliarde de dolari, în creștere cu 27% comparativ cu 2019 și totodată cea mai mare valoare de după 2015.
Exporturile chineze au profitat de apetitul global pentru echipamentele medicale și tehnologie care permite lucrul de acasă, în contextul în care pandemia Covid-19 a afectat o mare parte a lumii. Cererea pentru produsele chineze este atât de are încât au apărut blocaje în porturi deoarece nu există un număr suficiente de containere maritime.
În aceste condiții, analiștii se așteaptă ca singura mare economie a lumii care a înregistrat o creștere economică pozitivă în 2020 să fie China. Potrivit celui mai recent raport privind perspectivele economice mondiale, publicat săptămâna trecută de Banca Mondială, economia chineză a înregistrat un avans de 2% în 2020.
Ultimele ȘTIRI
Rutele 22, 10, 4, 8, 12 sau 24 sunt propuse pentru pilotarea taxării electronice
Rute cu peste 20 de unități de transport sunt propuse pentru pilotarea taxării electronice în transportul public din capitală.
Joburi de viitor: (24) Îngrijitor de sănătate al viitorului pentru persoanele vârstnice
În viitor, odată cu progresele în medicină, persoanele în vârstă care au nevoie de îngrijire continuă vor fi mult mai în vârstă decât cei din rezid...
Când și cum a apărut sistemul de pensii în lume
Sistemul de pensii a fost creat pentru prima dată în 1889, în Germania de către Otto von Bismark.
Bill Gates anunță că s-a vaccinat anti-Covid. „Am primit prima doză săptămâna aceasta și mă simt minunat”
Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a anunțat pe Twitter că s-a vaccinat anti-Covid. Miliardarul a publicat și o fotografie în care este surprins mom...
Eticheta în afaceri: 4 greșeli pe care să le eviți
În mediul de afaceri, imaginea reprezintă un element cheie pentru menținerea și dezvoltarea relațiilor și oportunităților din piață. Când vine vorb...