Banca Mondială: Datoria externă totală a Moldovei s-a dublat în 10 ani

Datoria către creditorii bilaterali în aceeași perioadă a scăzut.

Datoria externă a Moldovei și-a dublat valoarea în 2019, față de cea înregistrată cu 10 ani mai devreme, înb 2009. Asta arată și datele publicate de Banca Mondială în raportul „International Debt Statistics 2021”. Documentul oferă date despre datoria a 120 de țări cu venituri mici și medii.

Potrivit experților Băncii Mondiale, datoria externă totală Moldovei a ajuns la final de 2019 la valoarea de 7,536 miliarde de dolari. În 2009, valaorea acestui indicator a fost de 3,715 miliarde de dolari. 

Datoria externă pe termen lung a Moldovei a crescut de 2,5 ori în ultimii 10 ani - de la 2,011 miliarde de dolari (2009) 5, 074 miliarde de dolari în 2019. 

Datoria publică a țării și datoria garantată de stat  au crescut de la 809 milioane de dolari în 2009 la 1,464 miliarde de dolari în 2019.

Datoria externă pe termen scurt a Moldovei a crescut și ea cu peste 100% timp de 10 ani, de la 1,366 miliarde de dolari în 2019 la 2,005 milioane de dolari în 2009. 

Datoria Moldovei față de creditorii multilaterali (organizațiile internaționale) a crescut de 2,3 ori în ultimii 10 ani - de la 524 milioane de dolari - la 1,226 miliarde de dolari, din 2009 până în 2019. 

Datoria către creditorii bilaterali în aceeași perioadă a scăzut cu puțin peste 15% - de la 256 milioane de dolari în 2009 la 214 mln de dolari în 2019.

Banca Mondială: Datoria externă totală a Moldovei s-a dublat în 10 ani

 

Alte stiri

Mii de euro „direct în buzunar”! Despre schema de la Ambasada RM la București. MAEIE zice de un bănuit, CNA de „mai mulți”

CNA investighează o schemă de corupție la Ambasada Republicii Moldova al București. Potrivit unui comunicat de presă al Centrului, „mai mulți foști angajațiai Consulatului sunt cercetați penal pentru abuz în serviciu”.

Euro - 20 de lei și 16 bani. Leul moldovenesc s-a apreciat la final de săptămână

Leul moldovenesc se apreciază în raport cu moneda unică europeană. Banca Națională a Moldovei a stabilit pentru astăzi, 23 octombrie, un curs de 20 de lei și 16 de bani pentru un euro, o valoare în scădere cu patru bani, față de cea înregistrată ieri, 22 octombrie.

Putin, despre RM înainte de alegeri: „Nicăieri, cu excepția pieței rusești, producția moldovenească nu este solicitată”. Statistica spune altceva

Vladimir Putin a declarat că sectoarele economiei Republicii Moldova sunt atât de legate de Rusia încât „nu pot exista în mod normal”. Potrivit liderului rus, nicăieri, cu excepția pieței rusești producția moldovenească nu este solicitată. Declarația a fost făcută ieri, 22 octombrie, la o ședință a Clubului internațional de discuții „Valdai”. Asta în contextul în care, potrivit ultimelor date statistice, în Rusia ajung doar 10% din exporturile moldovenești.

Ultimele ȘTIRI

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane...

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

Vezi toate știrile