Bani.md

Banca Mondială oferă Moldovei un grant de 410 mii dolari, pentru interconexiunea sistemului energetic național cu cel al României

Banca Mondială oferă Moldovei un grant de 410 mii dolari, pentru interconexiunea sistemului energetic național cu cel al României Foto simbol

Republica Moldova va beneficia de un grant de circa 410 mii dolari din partea Băncii Mondiale pentru interconexiunea sistemului energetic național cu cel al României. Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat avizul consultativ pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului de Grant cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare.

Grantul va fi oferit țării noastre în vederea realizării Proiectului ”Piața energetică transparentă” și este destinat pentru realizarea măsurilor preparatorii implementării Proiectului de interconectare electrică. Grantul a fost divizat în 3 părți, având următoarele componente: elaborarea unui studiu de fezabilitate detaliat, dezvoltarea capacităților „Moldelectrica”, gestionarea și auditul grantului.

Proiectul ”Piața energetică transparentă” va contribui la îmbunătățirea eficienței și securității aprovizionării cu energie electrică a consumatorilor din Republica Moldova, crearea unei piețe de energie electrică transparentă și competitivă, precum și integrarea ei cu piața regională de energie electrică a UE. 

Demararea implementării proiectului de interconectare constituie o prioritate a Republicii Moldova. Pentru realizarea acestuia, Banca Mondială urmează să acorde țării noastre un împrumut de circa 70 milioane de euro. Costul total al Proiectului de interconectare este de circa 270 milioane euro și va fi cofinanțat de BERD, BEI și UE.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000